10 Ιουν 2010

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με απόβλητα

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΣΕ ΜΗ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΧΩΡΟ - ΠΙΘΑΝΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ...

Επικίνδυνα τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα εντοπίστηκαν χθες το πρωί σε μη ενδεδειγμένο χώρο του «Αττικού» νοσοκομείου στο Χαϊδάρι ύστερα από αιφνιδιαστική έφοδο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας. Παράλληλα, διερευνάται ο ρόλος της εταιρείας μεταφοράς αποβλήτων, εάν «χρησιμοποιούσαν» το «Αττικό» ως χώρο μεταφόρτωσης νοσοκομειακών αποβλήτων από άλλα νοσοκομεία καθώς και το ενδεχόμενο παράνομης μεταφοράς τους σε Ελλάδα και εξωτερικό για τη διάθεσή τους ως καύσιμης ύλης.



Ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Κανονικά, τα τοξικά «σκουπίδια» έπρεπε να καταλήγουν εδώ αλλά βρέθηκαν... αλλού

Ο έλεγχος των επιθεωρητών πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα και Αστυνομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος «διαπιστώθηκε σειρά περιβαλλοντικών και άλλων παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Σημειώνουν επίσης πως τα «νοσοκομειακά απόβλητα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και η αποθήκευση, μεταφορά και διάθεσή τους διέπονται από ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία».

Η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, επισήμανε πως «τίποτα από την προβλεπόμενη νομοθεσία δεν τηρούνταν. Είχαμε γνώση πως κάτι δεν πάει καλά. Υπήρχαν καταγγελίες και στη συνέχεια δημοσιεύματα. Θα αναζητηθούν διοικητικές και ποινικές ευθύνες, τόσο από το νοσοκομείο όσο και από την υπεύθυνη για τη μεταφορά των απορριμμάτων εταιρεία. Επίσημα όμως ακόμα δεν έχουμε εικόνα». Σύμφωνα πάντως με τα όσα καταμαρτυρούν εργαζόμενοι στο «Αττικό» νοσοκομείο, η εν λόγω εταιρεία είχε υπογράψει τρίμηνη σύμβαση το 2007. Ωστόσο η σύμβασή της ανανεωνόταν «άτυπα» κάθε τρεις μήνες χωρίς να διενεργείται καινούργιος διαγωνισμός. Οπως προσθέτουν γιατροί του νοσοκομείου, «πολλά συμβαίνουν μέσα στο "Αττικό" που κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε καν το Διοικητικό Συμβούλιο».

Επίσης, η καινούργια διοίκηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προ διμήνου, δεν έχει ακόμα καταφέρει να συγκροτήσει Διοικητικό Συμβούλιο. Σε παλαιότερες δε συνεδριάσεις της προηγούμενης διοίκησης, πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα με την εταιρεία μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και της σύμβασής της δεν είχαν συζητηθεί ούτε μια φορά. Η σημερινή πάντως διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα παρέχουν «κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου οι επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την ελεγκτική διαδικασία και να καταθέσουν το σχετικό πόρισμα». Επιπρόσθετα, η διοίκηση απαγόρευσε την έξοδο των κοντέινερ με τα επικίνδυνα απόβλητα, προκειμένου να εξεταστούν.

Με τα όσα έχουν βγει από χθες το πρωί στο φως, γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αναρωτιούνται για το μικρόβιο της λεγεωνέλας που είχε μολύνει παλαιότερα το νερό στο νοσοκομείο, για όλα τα προβλήματα με την αποστείρωση στα χειρουργεία, για τον επικίνδυνο μύκητα «μούκορ», καθώς και για το μικρόβιο της κλεψιέλας. «Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στο "Αττικό";».

Τέλος, οι γιατροί στο «Αττικό» συγκεντρώνουν υπογραφές και συζητούν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν γενικότερα μέσα στο νοσοκομείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: