10 Ιουν 2010

Χαβούζα αποβλήτων στο "Αττικόν"



Μεγάλες ποσότητες αποβλήτων από νοσοκομεία του λεκανοπεδίου βρέθηκαν σε ανοιχτό χώρο αποθήκευσης, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής. Υποψίες για κύκλωμα παράνομης διακίνησης και διάθεσής τους ως καύσιμης ύλης ...

Σε... χαβούζα αποβλήτων από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής -δημόσια και ιδιωτικά- είχε μετατραπεί μέρος της αυλής του νοσοκομείου «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναζητούν τον προορισμό αυτών των αποβλήτων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι υποκρύπτεται κύκλωμα παράνομης διακίνησής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η διάθεσή τους ως καύσιμη ύλη.


Υστερα από αιφνιδιαστική έφοδο χθες το πρωί των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας, υπό τον γενικό επιθεωρητή Παναγιώτη Μέρκο, βρέθηκαν σε ανοιχτό χώρο αποθήκευσης του συγκεκριμένου νοσοκομείου μεγάλες ποσότητες νοσοκομειακών αποβλήτων, βιολογικών και στερεών, μέσα σε δύο κοντέινερ, σε συνθήκες που δεν διασφάλιζαν τη σωστή συντήρησή τους, αφού ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός υπήρχε ούτε τα αναγκαία χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας.

Τα νοσοκομειακά απόβλητα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνα απόβλητα και η αποθήκευση, η μεταφορά και η διάθεσή τους διέπονται από πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Οπως επισήμανε η ειδική γραμματέας Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα προς τους ειδικούς αποτεφρωτήρες που υπάρχουν στη Φυλή και στη Θεσσαλονίκη και όπου διασφαλίζεται πως η καύση γίνεται υπό σωστές συνθήκες, χωρίς να εκλύονται στο περιβάλλον διοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

Ερευνα

Από την έρευνα των επιθεωρητών διαπιστώθηκε πως φορτηγά πιστοποιημένης εταιρείας (της οποίας, ωστόσο, είχε λήξει η σύμβαση) μετέφεραν κατά τις νυχτερινές ώρες τα απόβλητα από τρία, τουλάχιστον, μεγάλα νοσοκομεία - Ευαγγελισμό, Λαϊκό και Ωνάσειο. Κατά δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας ο τελικός προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη. Υστερα από επέμβαση των αστυνομικών αρχών και του εισαγγελέα τηρήθηκαν οι διαδικασίες του αυτοφώρου και σχηματίστηκε δικογραφία.

Αυτό που διερευνούν οι αρμόδιοι είναι το ενδεχόμενο της παράνομης χρήσης των νοσοκομειακών αποβλήτων ως καύσιμης ύλης.

Τα συγκεκριμένα απόβλητα αναμειγνύονται με άλλα υλικά (πλαστικό, λυματολάσπη, ακόμα και λαθραία τσιγάρα) και το προϊόν που προκύπτει διατίθεται ως καύσιμο στις βιομηχανίες. «Βρισκόμαστε κοντά στην πηγή του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, ο οποίος ανέλαβε προ διμήνου καθήκοντα, δήλωσε πως θα ελεγχθεί, αν και από άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου μεταφέρονται απόβλητα για μεταφόρτωση στο «Αττικόν», ενώ αναμένεται και η προκήρυξη διαγωνισμού για νέα σύμβαση.

Απόβλητα - Στη φάκα των αρχών


20/24 Φεβρουαρίου 2010: Αποκαλύπτεται ύστερα από πυρκαγιά, η καύση νοσοκομειακών αποβλήτων στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ Λάρισας.


6 Μαρτίου 2010: Μπλόκο σε φορτηγό που έριχνε βιομηχανικά απόβλητα σε χωματερή στα Μέγαρα Αττικής.


19 Μαρτίου 2010: Μπλόκο δύο βυτιοφόρων που έριχναν υγρά αστικά και βιομηχανικά απόβλητα σε περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.


31 Μαΐου/2 Ιουνίου 2010: Διαπιστώνεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα παράνομη διακίνηση χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων, «σκραπ», μείγματος στερεών αποβλήτων.

[Μανίνα Νικολοπούλου - Δημήτρης Καραγιώργος]

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/06/2010_403955

Δεν υπάρχουν σχόλια: