21 Ιουν 2010

Διαρροή μεγάλων ποσοτήτων μαζούτ στον Άραχθο ! Άμεση επέμβαση για τον καθαρισμό του ποταμού...Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ, κα Καραβασίλη, μετά από ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας σχετικά με διαρροή μεγάλων ποσοτήτων μαζούτ στον Άραχθο, στην περιοχή του Νομού Άρτας, συνεννοήθηκε για τις αναγκαίες ενέργειες σχετικά με τον άμεσο καθαρισμό του ποταμού. Επί τόπου μετέβη αμέσως και η κα Μήτσιου, Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Προϊσταμένη του Τομέα Βορείου Ελλάδας της ΕΥΕΠ.

Το ζητούμενο είναι να μην επεκταθεί η ζημιά και προκληθεί σοβαρή οικολογική καταστροφή στον Άραχθο.

Διαπιστώθηκε ότι η διαρροή προερχόταν από δεξαμενή καυσίμων (μαζούτ) του κλειστού και εγκαταλελειμένου από το 1998, εργοστασίου χυμοποίησης «Εσπερίδα» (επεξεργασία εσπεριδοειδών).

Το μαζούτ οδηγείτο μέσα από αγωγό των ομβρίων και στη συνέχεια από αρδευτικό κανάλι στον Άραχθο!

Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, καθώς απειλείται σοβαρά το ευαίσθητο οικοσύστημα του ποταμού Άραχθου, ο οποίος σημειωτέον καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο, αλλά και των καλλιεργειών. 

Το μαζούτ είχε παραμείνει στη δεξαμενή για χρόνια και μετά από την παύση λειτουργίας του εργοστασίου και είχε υποστεί αλλοίωση (υψηλά επίπεδα θείου) και δεν είχαν ληφθεί μέτρα πρόληψης ενδεχόμενης ζημιάς (δεν είχε κατασκευαστεί ο κατάλληλος χώρος ανάσχεσης, δηλαδή τάφρος περιμετρικά της δεξαμενής).

Οι αρμόδιες Αρχές έκλεισαν αμέσως το φράγμα, ώστε να περιορισθεί η διασπορά της ρύπανσης και ανέθεσαν σε σχετική εταιρεία να προβεί στη συλλογή του μαζούτ και στον καθαρισμό του ποταμού και προέβησαν σε επιτόπιους ελέγχους (ΚΕΠΕ), ενώ κλιμάκιο ειδικών από την Θεσσαλονίκη εκτίμησε το μέγεθος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασης.

Η κα Μήτσιου επιθεώρησε ειδικότερα τη μονάδα και διερεύνησε τόσο τα αίτια της διαρροής, όσο και τις συνέπειες στο ποτάμιο και χερσαίο οικοσύστημα. 

Παράλληλα έγινε συνεννόηση με την ΔΕΗ σχετικά με διακοπή της άρδευσης της περιοχής και της ροής του νερού στον Άραχθο ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί στην εστία του.

Για το ζήτημα θα κινηθεί η διαδικασία Περιβαλλοντικής Ευθύνης (Π.Δ. 148/2009) και το κόστος της απορρύπανσης και αποκατάστασης της ζημιάς θα καταλογισθεί στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη διαρροή. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου θα πρέπει επίσης να ελέγξει τις δεξαμενές του, να τις εκκενώσει εντελώς ή να τις τσιμεντάρει, καθώς και να περιφρουρήσει τυχόν άλλη διαρροή. 

Οι εργασίες συνεχίζονται, παράλληλα με συσκέψεις που θα ολοκληρωθούν αύριο το πρωί, με σκοπό την ολοκλήρωση πορίσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Χαραλάμπους – Πρόεδρο Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού "Η τοποθέτηση του Νομάρχη Άρτας για την διαρροή μας προκαλεί δέος, όταν λέει ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, αλλά ανέλαβε πρωτοβουλία από μόνος του. Επιτέλους ποιος είναι ο αρμόδιος σ αυτό τον τόπο. Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες της περιοχής μας χρησιμοποιούν μαζούτ ως καύσιμη ύλη, παρότι βρίσκονται εντός των ζωνών του Εθνικού Πάρκου, ακόμη και τα τυροκομεία, που όταν λειτουργούν τους καυστήρες τους ντουμανιάζουν όλες οι γύρω περιοχές με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που προκαλούν οι διοξίνες από τους καπνούς. Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής διοχετεύουν ακατέργαστα τα υγρά τους απόβλητα στις τάφρους και τα ποτάμια τις νυκτερινές ώρες (όταν δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες) και η νομοθεσία απαιτεί επαυτοφόρω εντοπισμό ρύπανσης για να επιβληθούν κυρώσεις. Από το 2004 ζητάμε ακόμη και σήμερα τακτικούς και εκτάκτους ελέγχους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού για να προλαμβάνονται κρούσματα ρύπανσης. Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και των τριών νομών δεν έχουν επιβάλλει και υλοποιήσει κανένα πρόστιμο για μη εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων την τελευταία δεκαετία ,οπότε υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ομιλεί για δολιοφθορά και με μια μήνυση κατ' αγνώστων επιδιώκει άφεση αμαρτιών και έτσι «ούτε γάτος ούτε ζημιά». ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει" !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: