21 Ιουν 2010

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέρεγιας στα Ψαχνά Εύβοιας, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γαία

Σήμερα το πρωί στις 11:30 το πρωί πραγματοποήθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γαία στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου .


Παρόντες σε αυτή τη συνέλευση ήταν η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου, οι Δ.Σ. κ.κ. Μυλωνάς Λευτέρης, Ψαθάς Γιώργος και Τσατσαρώνης Γιάννης, εκπρόσωποι από το σύλλογο Παραθεριστών Δάφνης, μέλη του συλλόγου Γαία και άλλοι πολίτες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν κυρίως  το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία "δύο" χρόνια η Μεσσαπία και αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής της Μεσσαπίας.

Η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη Μαργαρίτα για ακόμη μία φορά επισήμανε ότι το πρόβλημα της Μεσσαπίας είναι μεγάλο και παρόμοιο με εκείνο του Ασωπού και ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ με άξονα την πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό, ασφαλές, πόσιμο νερό. Στη βάση αυτή έχει ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να διερευνήσει τις δυνατότητες υδροσότησης της περιχής με καυθαρό νερό από το Μόρνο, ζήτημα που ήδη επεξεργάζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ και σύντομα θα γίνουν οι αναγκαίες τεχνικές συζητήσεις με την ΔΕΑΜ και την ΔΕΥΑΧ. Ανάλογη προτεριαότητα αποτελεί επίσης και η διάθεση κατάλληλου νερού άρδευσης.

Το πρόβλημα στο Υπουργείο έχει γίνει γνωστό από τον Αύγουστο του 2009 και γίνονται έρευνες για τους ρυπαντές της περιοχής μέσα από συνεχείς περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε βιομηχανικές και άλλες μονάδες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και μελέτες σχετικά με την έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, τις πηγές της ρύπανσης και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασφαλαιστεί πόσιμο και υγιεινό νερό στους κατοίκους της Μεσσαπίας. Το έργο βέβαια γίνεται αρκετά πιο δύσκολο αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού συνεχίζει να θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όμως τα αποτελέσματα από δείγματα που πήραν η κ. Καραβασίλη με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα ανησυχητικό! Επίσης επισήμανε ότι μετά από επιτόπιους ελέγχους Κλιμακίων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ διερευνώνται τα ακριβή αίτια της ρύπανσης και οι πηγές αυτής. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι εκτός από  τα φυσικά αίτια (το είδος των πετρωμάτων της περιοχής που σε ιδιαίτερες συνθήκες απελευθερώνουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, ακόμη και αξασθενούς χρωμίου), ένας από τους κύριους ρυπαντές της περιοχής είναι η εταιρεία της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια εξόρυξη μεταλλευμάτων μη τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους που της έχουν επιβληθεί (η οποία θα πληρώσει τόσο την μόλυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή όσο και την αποκατάσταση αυτής), καθώς επίσης και η συγκέντρωση στα ανοικτά, ανενεργά, ορυχεία της Λάρκο, επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, τα οποία μεταφέρονται κρυφά από βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής και της περιοχής Οινοφύτων.

Τόνισε ότι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιθεώρούν ήδη σχολαστικά το σύνολο της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ και σύντομα θα της  ζητηθεί να συμμορφωθεί σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ανενεργών ορυχείων, διαφορετικά μπορεί να της ζητηθεί να κλείσει !

Όσον αφορά στο πρόβλημα της ασφάλεις των τροφίμων η κ. Καραβασίλη σημείωσε ότι η νομαρχία Ευβοίας είναι γνώστης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, την οποία χρηματοδότησε, σύμφωνα με την οποία τα κηπευτικά και άλλα τρόφιμα είναι πλήρως ακατάλληλα. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ διερευνά το θέμα στη βάση και άλλων ανάλογων ερευνών δεδομένου ότι ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι αναλύσεις επικρίνεται από πολλούς πανεπιστημιακούς. 

Δεν μπορούμε, σημείωσε η Ειδική Γραμματέας , να μιλήσουμε ακόμη για το πόσο έχουν μολυνθεί τα προϊόντα της περιοχής και δεν πρέπει να πανικοβάλουμε τον πληθυσμό. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να επιλυφθεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνοντας τον πληθυσμό και παρέχοντας σειρά μέτρων που θα κριθούν αναγκαία.

Οι πολίτες που πήραν το λόγο ζήτησαν να διευκρινισθούν από τα αρμόδια Υπουργεία ζητήματα σχετικά με όρια ανίχνευσης του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση από όλους τους ΟΤΑ της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σχετικά με όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή.

Η κα Καραβασίλη ανέφερε ότι σύντομα η Υπουργός ΠΕΚΑ θα ανακοινώσει ένς Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τη Διαχείριση του Περιβαλλοντικού Κινδύνου στην περιοχή και στη βάση αυτή απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορεών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και των πολιτών.   

Μ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ : Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ....!!!
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: http://paskelarcomei.blogspot.com/2010/06/blog-post_2245.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: