Aγώνα δρόμου για να εμποδίσουν μια νέα οικολογική καταστροφή, αυτή τη φορά στην περιοχή του Άραχθου κοντά στην ΄Άρτα, καταβάλλουν από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Στόχος τους είναι να εμποδίσουν την εξάπλωση της ρύπανσης που έχει προκαλέσει η διαρροή μαζούτ από την παροπλισμένη από το 1998 βιομηχανία Εσπερίδα (εργοστάσιο παραγωγής χυμών), η οποία λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών κινδυνεύει να φτάσει στον πολύπαθο Αμβρακικό κόλπο.
Στην προσπάθεια απομόνωσης του μαζούτ και της λάσπης η ΔΕΗ, σταμάτησε να λειτουργεί το υδροηλεκτρικό φράγμα Πουρναρίου, ώστε να μην παρασυρθεί το μαζούτ προς τις αρδευόμενες περιοχές. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν αναθέσει από το περασμένο Σάββατο τις εργασίες απορρύπανσης σε εξειδικευμένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, το μαζούτ έχει απαντληθεί από την επιφάνεια του ποταμού αλλά παραμένει η λάσπη από τα κατάλοιπα του καυσίμου, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ώστε να αποφευχθεί διασπορά της ρύπανσης. Τις επόμενες μέρες το βάρος θα πέσει στην απομάκρυνση της λάσπης ενώ στο σημείο εκείνο γίνεται πρόχειρη κατασκευή φράγματος ώστε εάν συνεχιστούν οι βροχές, τα υπολείμματα να μην μετακινηθούν στο οικοσύστημα του Αμβρακικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εσπερίδα ήταν κλειστεί από το 1998, όμως κανείς δεν φρόντισε να απομακρύνει από τις αποθήκες καυσίμων τόνους μαζούτ που λόγω της φθοράς και της αχρηστίας των εγκαταστάσεων άρχισαν να «διαρρέουν» το καύσιμο στον ‘Αραχθο.
Μετά από χρόνια απραξίας η μονάδα έχει υποστεί αλλοίωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει υψηλά επίπεδα θείου. Κατά πληροφορίες το εργοστάσιο είχε χρεοκοπήσει και πέρασε λόγω χρεών στην Αγροτική Τράπεζα αλλά στην συνέχεια αποκτήθηκε ξανά από τον παλιό ιδιοκτήτη του. Ο τελευταίους πάντως αποποιείται κάθε ευθύνης και έχει υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων αποδίδοντας το συμβάν σε δολιοφθορά.
Mε εντολή της κ. Καραβασίλη η Περιφέρεια θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην Περιβαλλοντική Ευθύνη, στη βάση και των πορισμάτων των ελέγχων που διενεργήθηκαν από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ώστε ο υπεύθυνος να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: http://oikomargarita.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: http://oikomargarita.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου