22 Ιουν 2010

Πάρτι διοξινών στην Δράμα

Ανυπολόγιστη καταστροφή προκαλεί η συνέχιση της πυρκαγιάς σε μονάδα αποθήκευσης ελαστικών στη ΒΙΠΕ Δράμας, σκορπώντας τόνους διοξινών στη ατμόσφαιρα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σημάνει συναγερμός και σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει να δοθούν από τις αρχές οδηγίες και συστάσεις προς τους κατοίκους καθώς η έκθεση στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνη.


Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, σε μάντρα συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων για ανακύκλωση, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους η μονάδα εμφανίζει διάτρητη άδεια καθώς δεν αναφέρεται ούτε οι ποσότητες ελαστικών που πρέπει να φιλοξενούνται αλλά ούτε και ο χρόνος παραμονής τους.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, η αποθήκευση δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες και θα πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να τοποθετείται μεμβράνη για την προστασία του εδάφους και να αποφεύγεται η παραμονή τους για μεγάλο χρόνο σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν οσμές και εκπομπές χημικών ενώσεων.

Εκτιμάται ότι τα ελαστικά που στοιβάζονται στην βιομηχανική περιοχή φτάνουν έως πέντε μέτρα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι τα ελαστικά αυτά μόνο για ανακύκλωση δεν προορίζονται καθώς μεγάλες ποσότητες τεμαχίζονται και πωλούνται ως καύσιμη ύλη στις βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της φωτιάς, για την κατάσβεση της οποίας έχουν δραστηριοποιηθεί, πλέον, και μονάδες του Στρατού, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου αποφασίστηκε η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χωματουργικών μηχανημάτων για τη μεταφορά χώματος, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά.

Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι, εξαιτίας της φύσης του υλικού, η φωτιά θα καίει, εσωτερικά, τους χιλιάδες τόνους ελαστικών, για πολλές μέρες ακόμα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έστειλε την Τρίτη στη Δράμα, στελέχη του, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να φροντίσουν για την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Παράλληλα, η Νομαρχία Δράμας, με έκτακτη ανακοίνωσή της καλεί όλους τους πολίτες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Τους συστήνει να έχουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα, τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες, να αποφεύγουν τον αερισμό του σπιτιού τους και να μην κυκλοφορούν ή να εκτίθενται άσκοπα στο επιβαρημένο από καπνούς ή στάχτες περιβάλλον, όταν αυτά αιωρούνται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Επίσης, τους συστήνει να οδηγούν με κλειστά παράθυρα και απενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού του αυτοκινήτου τους.

Στη Δράμα στελέχη του ΥΠΕΚΑ: http://www.skai.gr/news/environment/article/146328/sti-drama-stelehi-tou-uneka--22-6-2010/

Δεν υπάρχουν σχόλια: