18 Ιουν 2010

Στον εισαγγελέα η ΔΕΗ για τη ρύπανση στην Πτολεμαΐδα

"Υπέρβαση ορίων"Στην εισαγγελία πλημμελειοδικών κατήγγειλε η νομαρχία Κοζάνης τη ΔΕΗ για υπερβάσεις στην εκπομπή σωματιδίων από το σταθμό λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Την Παρασκευή, πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα θέσει εκτός λειτουργίας μια από τις ρυπογόνες μονάδες.

Η νομαρχία Κοζάνης κατέθεσε στην εισαγγελία της πόλης βεβαίωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου, η οποία δείχνει ότι στη διάρκεια του 2008 η ΔΕΗ δεν συμμορφωνόταν με το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Ρύπων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η τέφρα από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας μεταφερόταν με φορτηγά χωρίς κάλυμμα, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται σκόνη. Γίνεται επίσης λόγος για έλλειψη άδειας διάθεσης στερεών αποβλήτων, έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων.

Στην Πτολεμαΐδα θα βρεθεί την Παρασκευή η Τίνα Μπιρμπίλη προκειμένου να κλείσει οριστικά τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 1». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα που τέθηκε σε λειτουργία στην Πτολεμαΐδα, το 1959, με ισχύ 70 Mwatt.

Το κλείσιμο της πρώτης ρυπογόνου λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης με λιγνίτη πιο καθαρό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποκτούν κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: