18 Ιουν 2010

Παραβάσεις της νομοθεσίας διαπιστώνουν, καθημερινά, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Περιβαλλοντικές παραβάσεις από το Δημόσιο

Παραβάσεις της νομοθεσίας διαπιστώνουν, καθημερινά, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Και σε αρκετές περιπτώσεις, παραβάτης είναι το κράτος και οι φορείς του.



Ενδεικτικά παραδείγματα,

- ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Σερρών, που εξυβρίζει τους επιθεωρητές, που πήγαν να ελέγξουν την λειτουργία παράνομης χωματερής, στην περιοχή του,

- η λειτουργία (με τις ευλογίες των εμπλεκομένων φορέων), διαλυτήριου οχημάτων, στο λιμάνι της Ρόδου, με συνέπεια την ρύπανση της περιοχής και

- η αδειοδότηση, από την Νομαρχία Δωδεκανήσου, της κατασκευής δημοτικού κολυμβητηρίου, στην προστατευόμενη περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, στην Κω.

Πιο συγκεκριμένα, στη Νέα Ζίχνη Σερρών λειτουργεί παράνομη χωματερή, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο, να επιβληθεί στην χώρα μας πρόστιμο, ύψους 35.000 ευρώ, ημερησίως.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που πήγαν να ελέγξουν (πιστοποιήσουν) την λειτουργία του εν λόγω ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων), δέχτηκαν φραστική επίθεση από τον δήμαρχο, Ανδρέα Δαϊρετζή. Το επεισόδιο, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να μεταβούν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις.

Ο ΣΚΑΪ, επικοινώνησε με τον γενικό επιθεωρητή περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκο, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν (για το οποίο μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και υπάλληλοι του Δήμου), λέγοντας, ότι η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση και δεν μπορεί να δώσει στοιχεία.

Αντιθέτως, το συμβάν επιβεβαιώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα και τον δήμαρχο Νέας Ζίχνης, που, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο «για στημένη υπόθεση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τον νομάρχη και τον περιφερειάρχη, επειδή αρνήθηκε να δώσει, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη, τα είκοσι στρέμματα που του ζητήθηκαν, για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων».

Επικαλέστηκε μάλιστα, την λειτουργία στον Νομό και άλλων παράνομων χωματερών, λέγοντας, ότι για τους συγκεκριμένους ΧΑΔΑ, ουδέποτε ενοχλήθηκαν οι αντίστοιχοι δήμαρχοι. Και θέτοντας, το εύλογο (κατά την γνώμη του) ερώτημα, «τι να κάνω τα σκουπίδια», κατέληξε, ότι υπέβαλε μηνύσεις, γιατί οι επιθεωρητές, συνεπικουρούμενοι από την Αστυνομία, έσπασαν τα λουκέτα του χώρου (όπου λειτουργούσε η παράνομη χωματερή), ο οποίος (χώρος), αποτελεί δημοτική περιουσία.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας και αυθαιρεσίας της κρατικής μηχανής, η λειτουργία, επί είκοσι, περίπου, έτη, στο λιμάνι της Ρόδου, διαλυτήριου οχημάτων.

Οι αρμόδιοι (Δήμος, Νομαρχία, Λιμενικό, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) έκαναν «τα στραβά μάτια» και η επιχείρηση λειτουργούσε, ρυπαίνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Διέλυαν τα οχήματα, έσπαγαν τις μπαταρίες και τα φόρτωναν σε κάποιο πλοίο προκειμένου να τα μεταφέρουν (γενικώς και αορίστως) κάπου στο εξωτερικό.

Όμως, τα υγρά από τις μπαταρίες, όπως και υπολείμματα των διαλυόμενων οχημάτων, έπεφταν στο περιβάλλον, αφού δεν είχε ληφθεί καμιά ειδική μέριμνα προστασίας.

Και η υπόθεση αυτή, αποκαλύφθηκε μετά από επιχείρηση του Σώματος Επιθεωρητών.

Τελευταία, προς το παρόν, υπόθεση, η αδειοδότηση, από την Νομαρχία Δωδεκανήσου, της κατασκευής δημοτικού κολυμβητηρίου, στην προστατευόμενη περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, στην Κω. Μετά από παρέμβαση των επιθεωρητών, η Νομαρχία Δωδεκανήσου ακύρωσε την αδειοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: