9 Ιουλ 2010

«Μπλόκο» ΣτΕ σε δυο εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων στη Βοιωτία

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «πάγωσε» προσωρινά την επαναλειτουργία δύο εργοστασίων διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στον Δήμο Αλιάρτου Βοιωτίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο βιομηχανίες βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της λίμνης Υλίκης.



Όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους και αυτοψίες που έκαναν στην περιοχή κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος αλλά και αρμόδιοι υπάλληλοι της νομαρχίας Βοιωτίας, η λειτουργία των δυο βιομηχανιών εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε ο αντινομάρχης Βοιωτίας είχε ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των δυο βιομηχανιών.

Το ΣτΕ εξετάζοντας τα παραπάνω στοιχεία έκρινε ότι η επαναλειτουργία τους πρέπει να «παγώσει» προσωρινά και έτσι απέρριψε τις αιτήσεις των βιομηχανιών που ζητούσαν την προσωρινή αναστολή των νομαρχιακών αποφάσεων με τις οποίες ανακλήθηκαν οι άδειές τους.

Να σημειωθεί ότι η μία βιομηχανία το 2002 πήρε το «πράσινο φως» από τη νομαρχία για να επεξεργαστεί, εκτός από γεωργικά απόβλητα, και βιομηχανικά χημικά απόβλητα. Τον περασμένο, όμως, Μάιο η άδεια της ανακλήθηκε μετά από τις αυτοψίες και εκθέσεις των αρμόδιων φορέων.

Η δεύτερη βιομηχανία διαχειριζόταν απόβλητα κατά παράβαση της άδειας λειτουργίας της. Η αδεια λειτουργίας της είχε ανακληθεί και πάλι στο παρελθόν και η τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Απρίλιο.

Η εξέλιξη αποτελεί μια δικαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει προ μηνών η ραδιοφωνική εκπομπή ΘΕΜΑ SOS για το Περιβάλλον, στο ΘΕΜΑ 9,89. Πρόκειται για εργοστάσια της εταιρείας "ΒΙΟΚΟΜΠΟΣΤ" συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Μιγιάκη, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο έρευνας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και για διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: