9 Ιουλ 2010

Όταν το Κράτος είναι ο παραβάτης !

Λέγεται, ότι «με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Και στην προκειμένη περίπτωση ο δάσκαλος» είναι το ίδιο το κράτος και οι φορείς του, που συχνά - πυκνά αυθαιρετούν, καταστρατηγώντας, κάθε έννοια νομιμότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα:

- δήμαρχος που εξυβρίζει τους επιθεωρητές, επειδή πήγαν να ελέγξουν τη λειτουργία παράνομης χωματερής, στην περιοχή του, όπως και,

- η λειτουργία (με τις ευλογίες των εμπλεκομένων φορέων), διαλυτήριου οχημάτων, στο λιμάνι της Ρόδου, με συνέπεια την ρύπανση της περιοχής, αλλά και,

- η αδειοδότηση, από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, της κατασκευής δημοτικού κολυμβητηρίου, σε προστατευόμενη περιοχή, στην Κω. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά, αρχής γενομένης από την Νέα Ζίχνη Σερρών, όπου λειτουργεί παράνομη χωματερή, με συνέπεια τον κίνδυνο να επιβληθεί στην χώρα μας, πρόστιμο, ύψους, 35.000 ευρώ, ημερησίως.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που πήγαν να ελέγξουν (πιστοποιήσουν) τη λειτουργία του εν λόγω ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων), δέχτηκαν φραστική επίθεση από τον δήμαρχο, Ανδρέα Δαϊρετζή. Το επεισόδιο, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να μεταβούν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις.

Το kathimerini.gr, επικοινώνησε με γενικό επιθεωρητή περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκο, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν (για το οποίο μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και υπάλληλοι του Δήμου), λέγοντας, ότι η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση και δεν μπορεί να δώσει στοιχεία.

Αντιθέτως, το συμβάν επιβεβαιώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα και το δήμαρχο Νέας Ζίχνης, που, μιλώντας στο kathimerini.gr, έκανε λόγο «για στημένη υπόθεση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τον νομάρχη και τον περιφερειάρχη, επειδή αρνήθηκε να δώσει, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη, τα είκοσι στρέμματα που του ζητήθηκαν, για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων». Επικαλέστηκε, μάλιστα, την λειτουργία στο Νομό και άλλων παράνομων χωματερών, λέγοντας, ότι για τους συγκεκριμένους ΧΑΔΑ, ουδέποτε ενοχλήθηκαν οι αντίστοιχοι δήμαρχοι. Και θέτοντας, το εύλογο (κατά την γνώμη του) ερώτημα, «τι να κάνω τα σκουπίδια», κατέληξε, ότι υπέβαλε μηνύσεις, γιατί οι επιθεωρητές, συνεπικουρούμενοι από την Αστυνομία, έσπασαν τα λουκέτα του χώρου (όπου λειτουργούσε η παράνομη χωματερή), ο οποίος (χώρος), αποτελεί δημοτική περιουσία.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας και αυθαιρεσίας της κρατικής μηχανής, η λειτουργία, επί είκοσι, περίπου, έτη, στο λιμάνι της Ρόδου, διαλυτήριου οχημάτων. Οι αρμόδιοι (Δήμος, Νομαρχία, Λιμενικό, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) έκαναν «τα στραβά μάτια» και η επιχείρηση λειτουργούσε, ρυπαίνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Διέλυαν τα οχήματα, έσπαγαν τις μπαταρίες και τα φόρτωναν σε κάποιο πλοίο προκειμένου να τα μεταφέρουν (γενικώς και αορίστως) κάπου στο εξωτερικό. Όμως, τα υγρά από τις μπαταρίες, όπως και υπολείμματα των διαλυόμενων οχημάτων, έπεφταν στο περιβάλλον, αφού δεν είχε ληφθεί καμιά ειδική μέριμνα προστασίας. Και η υπόθεση αυτή, αποκαλύφθηκε μετά από επιχείρηση του Σώματος Επιθεωρητών.

Τελευταία, προς το παρόν, υπόθεση, η αδειοδότηση, από την Νομαρχία Δωδεκανήσου, της κατασκευής δημοτικού κολυμβητηρίου, στην προστατευόμενη περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, στην Κω. Μετά από παρέμβαση των επιθεωρητών, η Νομαρχία Δωδεκανήσου ακύρωσε την αδειοδότηση.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: