9 Ιουλ 2010

Επιτάχυνση των έργων παραχώρησης προωθεί η κυβέρνηση


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των σε εξέλιξη συμβάσεων παραχώρησης.

Συγκεριμένα, την επιτροπή απασχόλησαν ο συντονισμός της προώθησης των μεγάλων έργων και υποδομών, η ιεράρχησή τους, ο έλεγχος και η πορεία τους, καθώς και η επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με περιβαλλοντικές εκθέσεις, απαλλοτριώσεις, κλπ, απασχόλησαν.

Εξετάστηκαν επίσης τα θέματα των νέων έργων παραχώρησης, που είτε βρίσκονται στη φάση δημοπράτησης, είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν και αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων:

· Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη

· Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας

Στη συνάντηση μετείχαν ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη, η ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γι. Μαγκριώτης και Ν. Σηφουνάκης, κ.ά.

Για την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται στις συμβάσεις παραχώρησης, η Επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση ομάδων εργασίας αποτελούμενων από τους γ.γ. των υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίες μέχρι τις 30 Ιουλίου θα οριστικοποιήσουν και θα υποβάλουν για έγκριση νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με:

· Την χρηματοδότηση και οικονομική παρακολούθηση των έργων

· Τις απαλλοτριώσεις και επιτάξεις γης

· Τις αρχαιολογικές έρευνες

· Τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις

· Τα διόδια και την λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων

· Τα δίκτυα Κοινωφελών Οργανισμών.

Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι αυτές προβλέπονταν να έχουν προχωρήσει μέσα σε 12 μήνες, όμως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις που συναντούν έργα αρχαιολογικά ζητήματα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να γίνονται ανεξάρτητοι διαγωνισμοί για τις πρώιμες εργασίες ενός μεγάλο έργου (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, μετακινήσεις δικτύων) και αυτό καθ' αυτό το έργο όταν θα δημοπρατηθεί να έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Ακόμη, ενημερώθηκε για την έναρξη υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού (Master Plan) της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι σε 15 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: