9 Αυγ 2010

Τ. Μπιρμπίλη: "Δεν πωλείται η ΔΕΗ"


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Real News", μιλώντας για την ΔΕΗ και για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ξεκαθάρισε ότι «τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και όχι στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ».

Καθιστώντας, έτσι, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ. «Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία στην παραγωγή ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, από φυσικό αέριο αλλά και λιγνίτη» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας για τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κα Μιρμπίλη προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι «όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά, γιατί έχουμε κοινούς στόχους», και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνεται με νηφάλιο τρόπο και να αποφεύγονται στοιχεία ανταγωνιστικότητας ή εκβιασμού».

Η απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, δηλαδή «οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη διεισδύσει και επιβίωση ιδιωτικών επιχειρήσεων», όπως επισήμανε η υπουργός, που υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην παραγωγή εθνικού πλούτου».

Η κα Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2011, αναφέροντας ότι «το αν θα αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια, θα είναι μια απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, ειδικά σε μια εποχή κρίσης». Επισήμανε, δε, ότι το τέλος της ΕΡΤ πρέπει να μειωθεί, ωστόσο αυτό είναι «ένα ανοιχτό θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό».

Για το θέμα των αυθαιρέτων, η κα Μπιρμίλη ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ένας νόμος που είναι σε ισχύ και προβλέπει την επιβολή προστίμων», ωστόσο όμως, όπως είπε, «δεν είναι εφικτό το να πάμε σε μια λογική ημιυπαίθριων για να ρυθμίσουμε την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα». «Αυτό που έχουμε κάνει στο υπουργείο και το έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο, είναι το κομμάτι της πρόληψης των αυθαιρέτων», συμπλήρωσε η υπουργός.

Μιλώντας για το έργο που επιτελεί το Υπουργείο στο οποία προΐσταται, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι «τώρα περνάμε στη φάση της υλοποίησης όσον έχουν νομοθετηθεί, που αφορούν - μεταξύ άλλων - την προστασία των δασών, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κλιματική αλλαγή».

Η Υπουργός διέψευσε τα σενάρια που τη θέλουν υποψήφια περιφερειάρχη στην Αττική, λέγοντας ότι «δεν είναι μέσα στους δικούς μου στόχους» και συμπλήρωσε ότι «η ονοματολογία που ακούγεται σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η κα Μπιρμπίλη τόνισε επίσης, ότι ταυτίζεται με το κομμάτι της αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολυσυλλεκτικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ,με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα».

Η κα Μπιρμπίλη παραδέχτηκε επίσης, ότι είναι το πιο αντισυμβατικό πρόσωπο στην κυβέρνηση, μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις

Ικανοποιημένη δηλώνει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι δεν πρόκειται να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στον σταθμό Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Νίκος Φωτόπουλος.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη θετική επίδραση των επενδύσεων που σχεδιάζονται στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας, "οι οποίες θα οδηγήσουν στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό» όπως είπε και δήλωσε ενάντιος σε «αεριτζήδες επενδυτές που θέλουν έτοιμα και σίγουρα λεφτά για να φουσκώσουν τους ήδη παχυλούς μισθούς τους».

Ο κ. Φωτόπουλος πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον υγιή ανταγωνισμό», ενώ έκανε λόγο για «έγκλημα και βιασμό» της ΔΕΗ που δεν μπορεί να αφήσει αδρανείς τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Τέλος δεν απέκλεισε, εκ νέου, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απεργιών σε περίπτωση που πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση;".

"Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΝΔ λέει "ναι" στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο", πρόσθεσε η κα Τζότζολα.

Εξάλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο:Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον".

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες".

Τέλος ο κ. Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο".

Και προσθέτει ότι "η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: