27 Αυγ 2010

Η βιομηχανία υποστηρίζει την αλλαγή : άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


Σαράντα και πλέον έτη συνεχούς ρύπανσης «κλείνει» ο Ασωπός, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν σοβαρές προσπάθειες για να αλλάξει κάτι. Η χρόνια ρύπανση της περιοχής από τις παρακείμενες βιομηχανίες έχει ως αποτέλεσμα η απορρύπανση της περιοχής να καθίσταται εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρος. Ενώ ταυτόχρονα η πολιτεία και οι κάτοικοι καλούνται να δίνουν ένα διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής τους.

Ο ποταμός Ασωπός χαρακτηρίστηκε επισήμως αγωγός βιομηχανικών λυμάτων το 1969. Ηταν η εποχή που μεγάλες βιομηχανίες έφευγαν από την Αττική, ελλείψει επαρκών χώρων για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Παρότι τα λύματα θα έπρεπε να καταλήγουν επεξεργασμένα στο ποτάμι, καμία από τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής δεν έκανε το αυτονόητο. Οι επικίνδυνες ουσίες πέρασαν στο ποτάμι, μόλυναν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, συχνά και το υπέδαφος. Ολα αυτά, εν αγνοία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής, που συνέχιζαν κανονικά να πίνουν νερό από γεωτρήσεις.

Οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας

Η πρώτη κρούση για τις επικίνδυνες συνέπειες της πολυετούς ρύπανσης έγινε το 2004: έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπίστωσαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επέβαλαν πρόστιμα σε 10 βιομηχανίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν ελέγχους στο νερό, κινήθηκαν δικαστικώς ενάντια στους ρυπαντές και απευθύνθηκαν σε κάθε κατεύθυνση ζητώντας βοήθεια.

Το 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε την προστασία του Ασωπού «εθνικό έργο», οι έλεγχοι αυξήθηκαν, όμως οι επεμβάσεις στην περιοχή παρέμειναν αποσπασματικές. Η τελευταία «νίκη» των κατοίκων ήρθε πριν από ένα μήνα, όταν το ΣτΕ έδωσε διορία σε δύο από τις βασικές βιομηχανίες της περιοχής να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των παραγόμενων αποβλήτων τους.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια. Αλλαξε το νομικό πλαίσιο και επέβαλε στον Ασωπό τους αυστηρούς ποιοτικούς όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ποτάμια. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Η ύδρευση των Οινοφύτων

«Καταρχήν, η ύδρευση των Οινοφύτων έχει τα τελευταία χρόνια εξασφαλιστεί από τον Μόρνο, με κάποια προβλήματα στο διυλιστήριο που αντιμετωπίζονται. Η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει πλέον όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σταδιακά όλες οι προβληματικές περιοχές να υδροδοτηθούν από τον Μόρνο», εξηγεί στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη. «Η τελευταία σύσκεψη έγινε προχθές και όλα είναι έτοιμα πλέον ώστε να ξεκινήσουν τα έργα».

Προ μηνών το ΥΠΕΚΑ έθεσε με απόφασή του αυστηρά όρια στα υγρά απόβλητα που απορρίπτονται στο ποτάμι. «Στην αρχή η βιομηχανία ενοχλήθηκε, όμως τώρα έχει δεχθεί να προσαρμοστεί και πλέον συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ακόμα και σήμερα ορισμένες βιομηχανίες δεν λειτουργούν σωστά· όμως έως το τέλος του 2010 θα πρέπει όλοι να αναθεωρήσουν τους περιβαλλοντικούς τους όρους και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να προσαρμοστούν στις πλέον «καθαρές» τεχνολογίες».

Σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, παράλληλα με τη ρύπανση του Ασωπού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η απόρριψη (ή ταφή) επικίνδυνων αποβλήτων από τις βιομηχανίες, πρόβλημα με άγνωστες διαστάσεις. «Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα σχέδιά του».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://viotia.blogspot.com/2010/08/blog-post_3169.html