26 Αυγ 2010

«Κανείς δεν ήθελε να παραδεχθεί την αλήθεια για τον Ασωπό»

Την έναρξη των έργων της ΕΥΔΑΠ για την εξασφάλιση πόσιμου νερού από το Μόρνο στα Οινόφυτα θα εξαγγείλει άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.


{για να δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ, κλκάρετε ΕΔΩ: ]http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=204237


«Από το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011 όλες οι βιομηχανικές μονάδες θα έχουν εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για την επεξεργασία των λυμάτων ώστε ό,τι πέφτει στο ποτάμι να είναι καθαρό, και οι ρυπαντές θα πληρώσουν» επισήμανε η κ. Καραβασίλη.

Αναφερόμενη στην έρευνα σοκ για τα Οινόφυτα, σύμφωνα με την οποία η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Βοιωτίας είναι κατά 14% είναι υψηλότερη την περίοδο 1999 -2009, η κ. Καραβασίλη σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από τη ρύπανση του ποταμού ήταν γνωστές από το 2004 και κανείς δεν ήθελε να τις παραδεχθεί.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι το υπουργείο Υγείας έχει πάρει κάτω από την εποπτεία του την επιδημιολογική έρευνα για τα Οινόφυτα, θα την επεξεργαστεί και πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να γίνουν δειγματοληψίες για τη σχέση βαρέων μετάλλων και πόσιμου νερού» παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της έρευνας καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και του πνεύμονα.

Σχετικό βίντεο από ρεπορτάζ της Βίκυς Παύλου για ΑΣΩΠΟ:
Κατά 14% είναι υψηλότερη η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Βοιωτίας, την περίοδο 1999 -2009.http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=204233

Δεν υπάρχουν σχόλια: