30 Αυγ 2010

Νέα παρέμβαση εισαγγελέα στην Ελαφόνησο

ΣΚΑΙ, Ρεπορτάζ, Δημήτρης Λάππας 30/08/2010

Νέα εισαγγελική παρέμβαση στην Ελαφόνησο, αυτή τη φορά μετά την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ ότι έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων στην παραλία Σίμου, μετά τον αποχαρακτηρισμό της από την Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών, χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση δύο διαφορετικών οικοδομικών αδειών. Για μια ακόμη φορά, ως ιδιοκτήτες των επίμαχων εκτάσεων φέρονται μέλη της οικογένειας Λιάρου.


Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ (προ μηνός, περίπου), ο ΣΚΑΪ, ζήτησε την άποψη της Πολεοδομίας Μολάων, που δήλωνε άγνοια του θέματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι η Υπηρεσία που εξέδωσε τις επίμαχες οικοδομικές άδειες. Κατά την αυτοψία, μάλιστα, που διενήργησε κλιμάκιο μηχανικών της μας έκανε γνωστό ότι όλα ήταν σύμφωνα με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια. Μετά την παρέμβαση, όμως, του γενικού επιθεωρητή περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκου, που ζήτησε επανέλεγχο όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης, η Πολεοδομία υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, «ανακαλύπτοντας» όσα δεν γνώριζε...

Ανακάλυψε ότι η έκταση των 2,5 στρεμμάτων, χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση δύο διαφορετικών οικοδομικών αδειών. Παραδόξως όμως, δεν προχώρησε σε ανάκληση των οικοδομικών αδειών και υπαγωγή στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, αλλά έδωσε στους ενδιαφερόμενους (που όπως προαναφέρθηκε και σε αυτή την περίπτωση είναι μέλη της οικογένειας Λιάρου) δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου να υποβάλουν, εγγράφως, τις απόψεις τους.

Ιστορικό της υπόθεσης

Όπως προ μηνός αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών Λακωνίας, με την 8/2008, απόφασή της, αποχαρακτήρισε έκταση, 1.950,72 τ.μ. στην παραλία του Σίμου, την οποία το Δασαρχείο Μολάων, χαρακτήριζε, ως δασική. Η επίμαχη έκταση, στην συνέχεια, «συνενώθηκε» με όμορη, 2.510 τ.μ. δημιουργώντας γήπεδο συνολικής επιφάνειας 4.460,72 τ.μ., προκειμένου για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αφού η αρτιότητα στην περιοχή είναι τέσσερα στρέμματα.

Συντάχθηκε το αναγκαίο τοπογραφικό και μαζί με άλλα δικαιολογητικά, κατατέθηκε ο φάκελος στην Πολεοδομία Μολάων.

Η Πολεοδομία εξέδωσε την υπ΄ αριθμό 43/2010, οικοδομική άδεια για την ανέγερση ισόγειου καταστήματος (εστιατόριο - μπαρ), επιφανείας 208,01 τ.μ., επ΄ ονόματι Νίκης και Ανδριάνας Λιάρου. Αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες και ήδη, ολοκληρώθηκε ο σκελετός.

Ο δασάρχης Μολάων, Δήμος Δημητρόπουλος, από την πρώτη στιγμή που του ετέθη το ερώτημα, είδε αυτό που δεν έβλεπε η Πολεοδομία: η έκταση των 2.510 τ.μ., (που συνενώθηκε με τα 1.950,72 τ.μ., για την δημιουργία της απαιτούμενης αρτιότητας), έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, σε όμορο κτίσμα. Ως εκ τούτου, η εκδοθείσα, 43/2010, οικοδομική άδεια, είναι παράνομη και πρέπει να ανακληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις συνενωθείσες εκτάσεις, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, ο ΣΚΑΪ, προκύπτει, ότι:
- τα 1.950,72 τ.μ., ανήκουν (σύμφωνα με τον υπογράφοντα το ερώτημα προς το Δασαρχείο Μολάων και την αίτηση αποχαρακτηρισμού), στον Παναγιώτη Λιάρο, ενώ,
- τα 2.510 τ.μ., ανήκουν (σύμφωνα με το ερώτημα που υπέβαλαν στο Δασαρχείο Μολάων), στους Χαράλαμπο, Ιωάννη και Παναγιώτη Λιάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: