28 Αυγ 2010

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες αποφάσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία του Βουρκαρίου!

Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010, οι πρώτες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου Μεγάρων!

Συγκεκριμένα στο σχετικό Δελτίο τύπου του Υπουργείου ανακοινώθηκε η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και έγκρισης εργασιών για την περιοχή του Βουρκαρίου, διάρκειας 9 μηνών!

Στο διάστημα αυτό θα προετοιμαστεί και θα εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα συγκεκριμενοποιεί τους όρους προστασίας του, (όπως ακριβώς έχει ήδη καθοριστεί στις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου για το Βουρκάρι οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014).Η Υπουργική αυτή Απόφαση βάζει «φρένο» σε όλες τις εργασίες για νέες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στη χερσαία περιοχή του υγροβιοτόπου των Μεγάρων και θέτει τις βάσεις τόσο για τη διάσωση και προστασία του οικοσυστήματος όσο και για την αναβάθμιση όλης της περιοχής του υγροβιοτόπου!

Τα μέλη, οι υποστηρικτές και οι φίλοι του "Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου" που αγωνίζονται από κοινού και συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια για την προώθηση του αιτήματος της προστασίας του, είναι φυσικό να αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση από την τελευταία αυτή πολύ σημαντική εξέλιξη, που μας οπλίζει με δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους.

Οι αγώνες που δόθηκαν, και που θα συνεχίσουν να δίνονται σε όλα τα επίπεδα, από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Σαλαμίνας και τους Συλλόγους τους (οι οποίοι συναποτελούν τον Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου) φαίνεται ότι αποδίδουν τελικά καρπούς και γεννούν ελπίδες για το μέλλον!

Η υπόθεση της υπεράσπισης του υγροβιοτόπου, έγινε υπόθεση όλων των ευαίσθητων πολιτών της Μεγαρίδας, του τοπικού έντυπου τύπου αλλά και των τοπικών μπλόγκς. Την υπόθεση της προστασίας και ανάδειξης του υγροβιοτόπου υποστηρίζει ο δήμος Μεγαρέων. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας και συνάμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, έχοντας ως κοινή αφετηρία τη συναίσθηση του χρέους μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές περισσότερη ομορφιά και πλούτο από όσον κληροδοτήσαμε!

Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκε επιπρόσθετα ένα συγκινητικά μεγάλο υπερτοπικό μέτωπο για την προστασία του υγροβιοτόπου στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τους τοπικούς συλλόγους, οικολογικές οργανώσεις (όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η WWF Ελλάς), νομικά γραφεία, ειδικοί επιστήμονες (περιβαλλοντολόγοι, υδρολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι), πολιτικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι.

Στην συλλογική αυτή προσπάθεια βέβαια ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο η Υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη όσο και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Στο διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας θα συνεχίσουμε επιμελώς, αλλά και με ιδιαίτερη επιμονή και αποφασιστικότητα, τον έλεγχο για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή επιδίωξη παραβίασης της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, από οποιονδήποτε και αν επιχειρηθεί! Θα βρεθούμε μπροστά και παντού, στο μέτωπο της ενημέρωσης αλλά και στο νομικό μέτωπο για την προστασία της περιοχής!

Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην παράκτια περιοχή των Μεγάρων και τη νομοθετική κατοχύρωση ειδικών όρων προστασίας για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου.

Μέγαρα 26 Αυγούστου 2010

1 σχόλιο:

Ανέστης Νίνος είπε...

…μια κατάθεση από καρδιάς για την Μαργαρίτα…
Η ανταπόκριση της Μαργαρίτας Καραβασίλη στους αγώνες των πολιτών της Μεγαρίδας για την διάσωση και προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου είναι πραγματικά συγκινητική και εξαιρετικά πολύτιμη. H παρουσία της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια ελπίδα για όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους που θα συνεχίσουν να μάχονται για το περιβάλλον και την οικολογία.
Ευαισθησία, ειλικρίνεια, «ευήκοον ούς», μαχητικότητα, επιμονή…είναι κάποιες λέξεις που μου έρχονται στο νου όταν ακούω την Μαργαρίτα!
Να είσαι καλά!
Ανέστης Νίνος, χειρουργός, μέλος του «Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου»