28 Αυγ 2010

Συναγερμός για τα Οινόφυτα

ΕΘΝΟΣ 28-08-10

από την Κατερίνα Ροββά



Καθορίστηκε αυστηρό πλαφόν για την επιτρεπόμενη ποσότητα εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό, ενώ δημοπρατούνται άμεσα έργα για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου και τη μεταφορά νερού από τον Μόρνο

Νέα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην ασφαλή υδροδότηση των Οινοφύτων λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από το εξασθενές χρώμιο και τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ανακύψει στην περιοχή.
 
Με κοινή υπουργική απόφαση που ελήφθη χθες για τον Ασωπό καθορίστηκε αυστηρό χωριστό όριο για την επιτρεπόμενη ποσότητα εξασθενούς χρωμίου (στα 3 μg/l), ενώ σύντομα πρόκειται να καθοριστούν όρια για ένα σύνολο παραμέτρων σε όλα τα επιφανειακά νερά της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κατέδειξε ότι στην περιοχή των Οινοφύτων την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιαστεί αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο κατά 25%. Ως πιθανός ένοχος κατονομάστηκε το εξασθενές χρώμιο που μολύνει επί χρόνια τα νερά του Ασωπού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε, επίσης, να δημοπρατηθούν άμεσα με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ τα απαιτούμενα έργα για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και για τη μεταφορά νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής.

Σημειώνεται ότι τα Οινόφυτα τροφοδοτούνται ήδη με νερό του Μόρνου, ενώ στα εν λόγω έργα θα συμβάλλει με την τεχνογνωσία της η ΕΥΔΑΠ.

Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο.

«Η αναθεώρηση αυτή θα προωθηθεί άμεσα, με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και με τη διοργάνωση διεθνούς συνάντησης εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010», σημειώνεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το υπουργείο προτίθεται να παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων και επιδιώκει στενή συνεργασία με τις βιομηχανίες της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Μέτρα

Αυστηρός καθορισμός χωριστού ορίου για την επιτρεπόμενη ποσότητα εξασθενούς χρωμίου στα 3 μg/l.

Aμεση δημοπράτηση έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στην περιοχή.

Αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: