«Χαρτζιλίκι -και μάλιστα αφορολόγητο- στις δύσκολες εποχές του ΔΝΤ υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος στους τολμηρούς που θα θελήσουν να μπουν στο χώρο των μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι οικοδομήσιμα. Αφορά επίσης πολυκατοικίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουν συνιδιοκτήτες με καλή διάθεση, καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς εφόσον δοθεί έγκριση από την αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή της Πολεοδομίας.
Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή ενός κιλοβάτ από ηλιακή ακτινοβολία αρκούν από 7 έως 15 τετραγωνικά στέγης, ανάλογα με τον τύπο και τον τόπο της κατοικίας. Η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,3 τόνο το χρόνο. Εχει ενδιαφέρον ότι για να απορροφηθεί το πιο επικίνδυνο από τα αέρια του θερμοκηπίου θα έπρεπε να διαθέτουμε δύο στρέμματα δάσους.
Το «κουμπί» για τη στροφή προς τα φωτοβολταϊκά είναι η νομοθεσία που ορίζει ότι η ΔΕΗ, με βάση συμβόλαιο που υπογράφει με τον ενδιαφερόμενο, έχει υποχρέωση να αγοράζει το παραγώμενο ρεύμα προς 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 25 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η απόσβεση του συστήματος γίνεται σε 5 έως 7 χρόνια, ανάλογα με τις διαστάσεις της εγκατάστασης. Το πρώτο διάστημα η απόδοση θα είναι μικρή, αφού απαιτούνται δέκα χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου. Στη συνέχεια όμως μια οικογένεια μπορεί να εξασφαλίσει έως και 13.000 ευρώ καθαρό κέρδος στην 25ετία και να πετύχει καθαρή απόδοση λίγο πάνω από 21%. Η απόδοση θεωρείται καλύτερη όταν εξασφαλίζεται παραγωγή ίση με 2 κιλοβατώρες, ενώ για 10 κιλοβάτ το κόστος εγκατάστασης υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ και η απόδοση είναι της τάξης του 26,6%. Το έσοδο δεν φορολογείται και ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων. Επιπλέον εκπίπτει από το φολορογητέο εισόδημα το 20% της απαιτούμενης δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ.
Στα «συν» της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα των τραπεζών και η έντονη δραστηριοποίηση εταιρειών ή μεμονωμένων μηχανικών που αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες, από την πολεοδομία ώς τη ΔΕΗ.
Το πράσινο φως έδωσε η πρόσφατη δημοσίευση των δύο αποφάσεων της Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία ενεργοποιείται ο νόμος 3851/2010 και διασαφηνίζονται αντίστοιχα οι προϋποθέσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν συστήματα ισχύος έως 100 κιλοβάτ. Διευκρινίζεται ότι πολύ μικρές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Για την ένταξη στο σύστημα αρκεί ο ιδιοκτήτης να διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά του, να προσκομίσει εκκαθαριστικό της Εφορίας για την τελευταία διετία και αντίγραφο του Ε9.
Οι διαδικασίες είναι απλούστατες για κτίρια και οικόπεδα σε εντός σχεδίου περιοχές, όπου αρκεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια Πολεοδομία. Ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα απαιτείται επιπλέον έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής (ΕΠΑΕ), που λειτουργεί σε κάθε Πολεοδομία. Διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση των πάνελ δεν μπορεί να δημιουργεί νέους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης, αλλά ούτε και νέους ημιυπαίθριους, για να κοπεί η... όρεξη σε κάποιους πονηρούς.
Σε μονοκατοικίες και κτίρια που ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη δεν χρειάζεται παρά η θέληση του... αφεντικού. Στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθούν και πολυκατοικίες, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι συνιδιοκτήτες και τα συστήματα δεν θα τοποθετηθούν σε χώρους που εμποδίζουν τη χρήση των κοινόχρηστων τμημάτων. Εξουσιοδοτείται ο διαχειριστής για να αναλάβει τη διαδικασία, ενώ χρειάζεται να προσκομιστεί ο μετρητής του κοινόχρηστου ρολογιού της ΔΕΗ.
Στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια η κάλυψη δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% της επιφάνειας και η άδεια που χορηγείται από την Πολεοδομία επιτρέπει την κατασκευή βοηθητικού οικίσκου έως 15 τετραγωνικά.
Τα πάνελ μπορεί να τοποθετηθούν σε κάθε τύπο στέγης, κεραμοσκεπή ή ταράτσα. Για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση στέγης η εγκατάσταση πρέπει να απέχει τουλάχιστον 50 εκατοστά από την απόληξη των κεραμιδιών. Στα δώματα η λωρίδα ασφαλείας έχει πλάτος ένα μέτρο και δημιουργείται σε όλη την περίμετρό τους. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η τοποθέτηση πάνελ στις απολήξεις των ασανσέρ.
Απόδοση 100%
Η καλύτερη απόδοση, που φτάνει το 100%, γίνεται σε συστήματα που έχουν νότιο προσανατολισμό και έχουν γωνία 30 μοιρών σε σχέση με την ηλιακή ακτινοβολία. Η επίπεδη τοποθέτηση εξασφαλίζει απόδοση 90%, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό. Πάνελ μπορεί να τοποθετηθούν και σε προσόψεις κτιρίων, αλλά η απόδοση πέφτει και κυμαίνεται από 20-60%, ανάλογα με τον προσανατολισμό. Κατά κανόνα, στην Ελλάδα με την αυξημένη ηλιοφάνεια, κάθε εγκαταστημένο κιλοβάτ παράγει από 1.100 έως 1.450 κιλοβατώρες, ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Είναι φανερό ότι οι νότιες περιοχές είναι πιο ευνοημένες σε σχέση με τις βόρειες, ενώ εξαιρούνται σε αυτή τη φάση τα νησιά που δεν είναι διασυνδεμένα με το βασικό δίκτυο της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου