11 Αυγ 2010

Επιχείρηση κατά αυθαιρεσιών : Στο στόχαστρο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η τσιμεντοποίηση σε Ελαφόνησο και Παξούς

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10-08-2010, Του Γιαννη Eλαφρου


Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος «πήραν το όπλο τους» για να βάλουν τέλος στην τσιμεντοποίηση πανέμορφων τοποθεσιών στην Ελαφόνησο και στους Παξούς, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πιστά την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, να ανακαλέσουν άμεσα παράνομες οικοδομικές άδειες και να προωθήσουν την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Οι δύο περιοχές που κίνησαν το ενδιαφέρον της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο και ένα επίσης πανέμορφο μέρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγαζιών Παξών. «Καταστήσαμε υπεύθυνους τους περιφερειάρχες για τον έλεγχο και την αποκατάσταση της νομιμότητας, ζητώντας πολύ συγκεκριμένα βήματα για τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τις οποίες θα παρακολουθήσουμε από κοντά», είπε στην «Κ» η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

«Τη συνέχιση της αυθαιρεσίας» στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο έφεραν ξανά στο προσκήνιο καταγγελίες πολιτών και έρευνες ΜΜΕ (με ιδιαίτερο τον ρόλο του ΣKAΪ).

Οι επιθεωρητές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή», ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, ζητούν «αυτοψία εκ νέου και πλήρη αποτύπωση όλων των μεταβολών εδάφους και κατασκευών». Σε περίπτωση διαπίστωσης καταπατήσεων ή αυθαίρετων κατασκευών, ζητούν «να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί προστασίας των δημοσίων εκτάσεων ή περί αυθαιρέτων, να επιβληθούν κυρώσεις και να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης».

Επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη να ελεγχθεί η νομιμότητα των οικοδομικών αδειών, αναφερόμενοι και σε σχετικό έγγραφο της Πολεοδομίας Μολάων, ενώ ζητούν «σε περίπτωση διαπίστωσης υφαρπαγής διοικητικής πράξης να διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος στον αρμόδιο εισαγγελέα». Επίσης, αιτούνται τον έλεγχο της νομιμότητας τίτλων ιδιοκτησίας, τυχόν χαρακτηρισμών και παραχωρήσεων δημοσίων εκτάσεων κ. λπ., φωτογραφίζοντας τα σκοτεινά σημεία μιας πολύπαθης υπόθεσης.

Καταγγελία

Στην περίπτωση των Παξών, ο δήμαρχος και πολλοί πολίτες τηλεφωνικά κατήγγειλαν ότι ανεγειρόμενο μεγάλο κτίριο παραβιάζει βάναυσα τη νομοθεσία και προσβάλλει το περιβάλλον. Οι επιθεωρητές θέτουν ερωτήματα για τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας, για την υπέρβασή της, για την κατασκευή πισίνας με προβολοδόμηση επί φυσικού βράχου και εντός της ζώνης παραλίας (!), για την επίχωση χειμάρρου κ. λπ. και ζητούν από τον γ. γ. περιφέρειας, τον νομάρχη και το αστυνομικό τμήμα «την άμεση διακοπή τυχόν παράνομων εργασιών, την κατεδάφιση τυχόν αυθαίρετων κατασκευών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος», καθώς και την επιβολή των ανάλογων κυρώσεων.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ :
Εντολή για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=23990951



Στην Ελαφόνησο έχει γίνει παράνομη οικοπεδοποίηση και ανέγερση αυθαιρέτου σε χαρακτηρισμένη περιοχή Natura στην παραλία Σίμου, σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, με χαμηλή δασική βλάστηση, η οποία φέρεται να ανήκει σε παράγοντα του νησιού. Στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ έφτασαν το τελευταίο διάστημα πολλές καταγγελίες και του θέματος επιλήφθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Διεξάγεται παράλληλα και εισαγγελική έρευνα.


Οπως δήλωσε στο "Εθνος" η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη, υπάρχουν στοιχεία για παράνομες κατατμήσεις 40 στρεμμάτων, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε δεκάδες αυθαίρετα σε μία οικολογικά ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη μάλιστα δασική, όπως αυτήν της παραλίας Σίμου.

Ανάλογες αυθαιρεσίες έχουν διαπιστωθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγαζιών Παξών. Παράνομα κτίσματα έχουν ξεφυτρώσει πάνω στον αιγιαλό, για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αλλά οι Αρχές δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ζητεί από τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία και να προβούν αμέσως στην ανάκληση των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν παράνομα, όπως και στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων.

Μανίνα Νικολοπούλου

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ: Ελαφόνησος - Οργιο αυθαιρεσιών με οικόπεδα - φιλέτα
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=347820&dt=10/08/2010

Ανάκληση άμεσα των παράνομων αδειών και κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών στην ευαίσθητη οικολογικά παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο, καθώς και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγαζιών Παξών, ζητεί από τις αρμόδιες αρχές η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις και καταπάτηση δημόσιων και προστατευόμενων εκτάσεων.

Η Ειδική Γραμματεία διαβίβασε τους σχετικούς φακέλους στον αρμόδιο εισαγγελέα και παράλληλα ζήτησε να ενταθεί η επιτήρηση των περιοχών για τη διασφάλιση της διακοπής των παράνομων εργασιών και την αποτροπή νέων αυθαίρετων επεμβάσεων. Σημειώνεται ότι ήδη διενεργείται εισαγγελική έρευνα καθώς διαπιστώνεται όργιο αυθαιρεσιών με παράνομες αγοραπωλησίες εκτάσεων στην Ελαφόνησο και αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων.

Στο μικροσκόπιο 140 συμβόλαια

Η Εισαγγελία διερευνά εκατόν σαράντα συμβόλαια που αφορούν μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή Λεύκη- Σίμος της Ελαφονήσου, η πλειονότητα των οποίων φέρεται να έχει συνταχθεί από συμβολαιογράφο στη Νεάπολη, ενώ σε αρκετά από αυτά ως πωλητής εμφανίζεται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου. Ενα από τα συμβόλαια των οποίων διερευνάται η νομιμότητα αφορά την ανταλλαγή έκτασης στη Σπάρτη με 5,5 στρέμματα στην Ελαφόνησο, στη θέση Φράγκου. Η έκταση περιήλθε στην κυριότητα της κόρης του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Λακωνίας.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Μολάων η έκταση ήταν δασική αλλά με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών αποχαρακτηρίστηκε. Πωλητής της έκτασης ήταν ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου, επικαλούμενος παραχωρητήριο του 1880. Ετσι η Εισαγγελία Γυθείου προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απαγορεύει κάθε μεταβίβαση έκτασης στην Ελαφόνησο εάν δεν υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο η πλειονότητα (άνω του 90%) των μεταβιβαζόμενων εκτάσεων αποτελεί προϊόν έκτακτης χρησικτησίας ή άτυπης δωρεάς, ενώ με βάση τις καταγγελίες του Δασαρχείου Μολάων τα περισσότερα συμβόλαια αφορούν δημόσιες δασικές εκτάσεις και όταν οι συναλλασσόμενοι καλούνται από το Δασαρχείο να επιδείξουν το μεταβιβασθέν ακίνητο δεν εμφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: