11 Αυγ 2010

Γλίτωσαν το αυτόφωρο για ρύπανση Πηνειού

Δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις το σοβαρότατο περιστατικό ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή και εντοπίστηκε από κατοίκους ανάμεσα στους οικισμούς Δασοχώρι και Κουλούρι. Οπως διαπιστώθηκε, ευθύνεται τοπική εταιρεία που ασχολείται με τον καθαρισμό ζωικών λιπών.

Μιλώντας στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του συμβάντος. «Ο Πηνειός αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται συνολικός έλεγχος», τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι μετά το καλοκαίρι και σε συνεργασία με τη νομαρχία, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν σε συνολική αυτοψία, σε όλο το μήκος του ποταμού, για να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι πηγές ρύπανσης.

Απογοήτευση

Η κ. Καραβασίλη εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί «δεν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω οι δράστες της ρύπανσης», σημειώνοντας ότι «καθώς τα λύματα έπεφταν στο ποτάμι από τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου, πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση του λάθους».

Την άμεση πραγματοποίηση περιβαλλοντικής επιθεώρησης στον Πηνειό ζήτησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ. Καρτάλης σε επικοινωνία του με την κ. Καραβασίλη. Παράλληλα ζήτησε την εκτίμηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των δημόσιων αρχών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης αλλά και τον εντοπισμό των υπευθύνων.

«Το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης ούτε τυχαίο είναι ούτε μεμονωμένο. Αν δεν ληφθούν άμεσα και μόνιμα μέτρα, δεν θα είναι και το τελευταίο» ανέφερε ο κ. Καρτάλης σε επιστολή του προς την κ. Καραβασίλη.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη για ένα ειδικό πρόγραμμα προστασίας του Πηνειού που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση περιοδικών περιβαλλοντικών ελέγχων στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται κοντά στις όχθες του Πηνειού, αλλά και τη στήριξη των μονάδων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: