27 Αυγ 2010

Ενέργειες ΥΠΕΚΑ για τον Ασωπό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010



















Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ήδη από τις θέσεις που ανέπτυξε η Υπουργός στα Οινόφυτα, ξεκάθαρα αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής και την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησής του από το ολικό χρώμιο.

Με την ΚΥΑ για τον Ασωπό, μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων, καθόρισε ένα αυστηρό και χωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο (3 μg/l) και σύντομα θα καθορίσει όρια για ένα μεγάλο σύνολο παραμέτρων- μεταξύ των οποίων- και για το εξασθενές χρώμιο, σε όλα τα επιφανειακά νερά της χώρας.

Το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΚΥΑ, με την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου και επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τις βιομηχανίες της περιοχής. Σε συνέχεια προηγούμενων επαφών μεταξύ εκπροσώπων του ΣΕΒ και του ΥΠΕΚΑ, η περαιτέρω και με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης προώθηση της συνεργασίας αυτής αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, 26 Αυγούστου, με παρουσία της Υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, και στην οποία συμμετείχαν οι Ειδικοί Γραμματείς του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, και Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης.

Από τον Απρίλιο του 2010, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια και τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και τους ΟΤΑ έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι για το σκοπό αυτό πόροι και η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διερευνήσεις. Τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου.

Όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, του Γενικού Γραμματέα ΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεόπουλου, της Ειδικής Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτας Καραβασίλη, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, Γιάννη Πάσσιου, καθώς και της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνας Διαμαντοπούλου, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει άμεσα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής. Τα έργα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αξιοποιώντας παράλληλα και την τεχνογνωσία της.

Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεξεργασθεί την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο. Την αναθεώρηση αυτή θα την προωθήσει άμεσα με τον υπεύθυνο τρόπο που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και γόνιμο επιστημονικό διάλογο και διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση διεθνούς συνάντηση εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010.

4 σχόλια:

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος είπε...

Γνωρίζεις μήπως φίλη Μαργαρίτα πότε θα υδροδοτηθούν με νερό Μόρνου και οι περιοχές Ωρωπού, Χαλκούτσι, Δήλεσι, Αυλίδα κλπ
Ακούω ότι είναι εκτός μέτρων ΥΠΕΚΑ. Τι συμβαίνει ακριβώς;

Ανώνυμος είπε...

Epeidh olo milate gia th biomhxania genika kai aorista, mporeite na mas peite me poies sygkekrimenes biomhxanies exete milhsei kai exete syzhthsei/elegksei/symbouleutei gia ta problhmata ths perioxhs kai gia th opoia drash tous h apraksia tous se sxesh me auta? Ektos apo ekproswpous SEB ktl, etsi? Milame gia sygkekrimenes epafes kai epitopoies ereunes me sygkekrimenes biomhxanies.

Se kapoia allh anarthsh sas lete oti syntoma, oles oi biomhxanies ths perioxhs tha exoun sygxrona mhaxanhmata kai methodous paragwghs. Tparxoun kapoies pou ta exoun twra? Poies den ta exoun (h ta exoun?). Douleia sas einai na tis kserete kai na tis enhmerwnete.

En anamonh ths sygkekrimenhs - elpizw - apanthsh sas.

Sygnwmh ek twn protwrwn gia greeklish.

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

οι περιοχές που αναφέρεις δεν είναι ακριβώς "εκτός". Όσες υδροδοτούνται από νερό της Μαυροσουβάλας κρίνεται, καταρχήν, ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί το νερό είναι ασφαλές. Όσες πάλι υδροδοτούνται από προβληματικές γεωτρήσεις θα αντιμετωπισθούν εντός του Προγράμματος υδροδότησης απότην ΕΥΔΑΠ και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα (διάρκεια έργων 3-4 μήνες με έναρξη το αργότερο εντός του Οκτωβρίου).

Φιλικά
Μαργαρίτα

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,

Οι υφιστάμενες - στην περιοχή - βιομηχανίες είναοι πεισσότερες από 700 και όπως καταλαβαίνεις είναι αναγκαίο καταρχήν να μιλήσουμε με εκπροσώπους τους, για την πληρέτερη καταννόηση και εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνοντα στη νέα ΚΥΑ για τα όρια και τις ποιοτικές παραμέτρουςπου έχουμε θεσπίσει για τα υγρά βιομηχανικά τους απόβλητα.

Επίσης γίνεται συνεργασία για την απλούστευση και την επιτάχυνση της προβλεπόμενης διαδικασίας Αναθεώρησης των Περιβαλλοντικών τους Όρων, στη βάση αυστηροποίησης, καθώς και για την επιλογή βέλτιστων τεχνικών για την επεξεργασία των υγρών τους αποβλήτων ώστε οι βιομηχανίες να ίναι σε θέση να "πιάσουν" τα - πραγματικά - αυστηρά όρια που έχουμε θέσει, έως το τέλος του α' εξαμήνου του 2011.

Παράλληλα έχουμε μιλήσει και με μεμονωμένες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ελεγχθεί ή ελέγχονται συνεχώς από τος Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και έχουμε μια καλή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες βιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να συμμορφώνονται.

Πολύ σύντομα θα γίνει και συνάντηση με εκπροσώπους ενός μεγάλου αριθμού βιομηχανιών της περιοχής για να παρουσιάσουμε αναλυτικά τη διαδικασία συμμόρφωσης.

Στη διάθεσή σου για περισσότερες πληροφορίες

Μαργαρίτα