7 Οκτ 2010

Ουγγαρία: Η τοξική λάσπη «σκότωσε» οικοσύστημα

Η τοξική κόκκινη λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο στη δυτική Ουγγαρία «σκότωσε» ένα οικοσύστημα...


Όλο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ, ο οποίος επλήγη άμεσα από την τοξική λάσπη, καταστράφηκε από τη μόλυνση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο περιφερειακός επικεφαλής των ουγγρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών Τίμπορ Ντόμπσον.

"Ολόκληρο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ καταστράφηκε, καθώς το πολύ υψηλό επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων σκότωσε τα πάντα", δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

"Ο Μάρκαλ καταδικάστηκε σε θάνατο όταν η κόκκινη λάσπη που μετέφερε το ρυάκι Τόρνα τον κατέκλυσε", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ποταμό αυτόν ο οποίος επλήγη άμεσα από την κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμίνας του Άζκα στη δυτική Ουγγαρία.

"Προσπαθήσαμε να μειώσουμε το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων στον Μάρκαλ σε πολλά σημεία με γύψο και οξύ, αλλά ήταν μάταιο", προσέθεσε ο Ντόμπσον, σημειώνοντας ότι ο στόχος ήταν να αποκατασταθούν τα επίπεδα των αλκαλικών ενώσεων κάτω του 9 στον Ράμπα και τον Δούναβη για να σωθούν τα οικοσυστήματά τους.

Παράλληλα οι αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα επίπεδα επαγρύπνησης, μετά την ανακοίνωση ότι η τοξική λάσπη έφτασε στον Δούναβη και σημείωσαν ότι επιθυμούν να τους δοθούν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη φύση των ρύπων.

"Παίρνουμε δείγματα από τα νερά του Δούναβη κάθε τρεις ώρες", δήλωσε ο Άντριαν Ντράγκχισι, διευθυντής του εθνικού κέντρου υδάτων της περιοχής Μεχεντίντι στη νοτιοδυτική Ρουμανία, από την οποία ο ποταμός εισέρχεται στο ρουμάνικο έδαφος.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι τα νερά του Δούναβη είναι μολυσμένα στο σημείο που εισέρχονται στη Ρουμανία, θα εφαρμόσουμε αμέσως συνολικούς περιορισμούς όσον αφορά τον εφοδιασμό του πληθυσμού με νερό", προσέθεσε.

Τα τοξικά λύματα από την Ουγγαρία δεν έχουν φθάσει στο Δούναβη και όταν φθάσουν, το απόγευμα της Παρασκευής, δεν θα είναι επικίνδυνα, δήλωσε πάντως ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος, Λάζλο Μπόρμπελι.

Ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές ότι, τα τοξικά λύματα θα εισρεύσουν στο Δούναβη, στην Ουγγαρία και ότι έως τότε το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων στα νερά του ποταμού θα είναι χαμηλότερο του επιπέδου συναγερμού.

Ο κ. Μπόρμπελι τόνισε ότι, αν και η διαρροή τοξικών λυμάτων από το εργοστάσιο αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία αποτελεί οικολογική καταστροφή, δεν υπάρχει κίνδυνος διασυνοριακής μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: