7 Οκτ 2010

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και Δασικούς Χάρτες

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.


Το καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη το χαρακτήρισε «τομή στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας» και έκανε λόγο για νομοσχέδιο έρχεται από τη μία να εξυγιάνει τις χρηματοδοτήσεις των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, από την άλλη να κάνει βιώσιμο ένα ταμείο για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη και μετά το τέλος του ΕΣΠΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι το νομοθέτημα καθιστά εφικτή την κύρωση των δασικών χαρτών στη χώρα μας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του δασικού πλούτου μας, αφού - όπως τόνισε - «η μη κύρωση διαιωνίζει την κακοδιοίκηση και τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων, διοίκησης και πολιτών».

Ακόμη, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το νομοθέτημα αντιμετωπίζει «την πρόκληση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, ως εργαλείου που επιδρά στη μελλοντική εξέλιξη της πρωτεύουσας» με τη σύσταση Διϋπουργικού Συμβουλίου παρακολούθησης και ελέγχου της συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Αθήνας και της Αττικής, ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για νομοθέτημα που βασίζεται σε μια απλή έννοια και μια αυτονόητη ανάγκη, «τον εξορθολογισμό των δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μη ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση και εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Μάλιστα, η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Αρ. Ντινόπουλος αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, που ευαγγελίζονταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επίσης το κατά πόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πόροι που θεσμοθετούνται θα εκταμιευθούν και θα διοχετευθούν στο Πράσινο Ταμείο.

Ο Ιω. Γκιόκας εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα υποκριτικό και παραπλανητικό νομοθέτημα, αιτιολογώντας πως ούτε οι διατάξεις για το Πράσινο Ταμείο, ούτε αυτές για την κύρωση των δασικών χαρτών έχουν καμία σχέση με την προστασία, την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής Η. Πολατίδης είπε ότι αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος, η κυβέρνηση προσπαθεί με «νομικίστικα κόλπα» να λύσει το θέμα, «η πολυνομία όμως και οι παράλογοι νόμοι που δεν εφαρμόζονται δεν λύνουν τα θέματα».

«Η σαφής στοχοθέτηση, βασισμένη σε περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια, οι σταθεροί κανόνες χρηματοδότησης, οι ανεξάρτητες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, ο διαχωρισμός πολιτικής ηγεσίας και επιχειρησιακής λειτουργίας, η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες θα έκαναν ένα τέτοιο Ταμείο επιτυχημένο. Το ζήτημα είναι ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε η Ηρώ Διώτη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: