7 Οκτ 2010

Όργιο περιβαλλοντικών σκανδάλων από δημάρχους και νομάρχες


Πρόστιμα που δεν καταλογίζονται παρά τις εισηγήσεις για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, παράπονα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, προσχηματικούς ελέγχους σε ρυπαντές ακόμη και έκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, περιλαμβάνουν τα σοβαρά όσο και ευτράπελα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος όταν πρόκειται να ζητήσουν τη συνεργασία της δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για να διερευνήσουν περιβαλλοντικά σκάνδαλα.

Το ρεκόρ έσπασε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Νομαρχία Ιωαννίνων. Η αποκάλυψη ότι ο γαλάζιος Νομάρχης ανακατασκεύαζε παραδοσιακά διατηρητέο κτίριο χωρίς άδεια, προκάλεσε σοκ. Στους επίμονους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας έκαναν ότι ήταν δυνατό για να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα σε δύο ώρες!

Η άδεια ανακλήθηκε μερικές ώρες αργότερα, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα. Το σπίτι είχε αγοράσει, μάλιστα, η κόρη του Νομάρχη Ιωαννίνων από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Τόσο ο πατέρας όσο και ο σύζυγός της είναι μηχανικοί όμως κανείς τους δεν σκέφτηκε ότι το παραδοσιακό διατηρητέο δεν μπορεί να μετατραπεί σε ξενώνα!

«Πρέπει να είναι η πιο γρήγορη έκδοση και ανάκληση οικοδομικής άδειας» αναφέρουν οι ελεγκτές του ΥΠΕΚΑ που επιβεβαιώνουν ότι οι τοπικοί φορείς καλύπτουν τις περιβαλλοντικές αμαρτίες και σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίζουν τους ελέγχους.

«Για την λειτουργία παράνομης χωματερής επιβάλαμε πρόστιμο 35.000 ευρώ, το οποίο η Νομαρχία Φθιώτιδας, που είναι από τις πλέον ανυπάκουες, για αδικαιολόγητους λόγους το έριξε στα 5.000 ευρώ»(! ), αναφέρει επιθεωρητής που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τα έχουν δει όλα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Η Νομαρχία Φθιώτιδας μαζί με τις αντίστοιχες σε Αχαία, Λάρισα και Ζάκυνθο, είναι οι λιγότερο συνεργάσιμες στο δύσκολο έργο των «πράσινων» επιθεωρητών που καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να εξιχνιάσουν βρώμικες υποθέσεις με κίνδυνο την ζωή τους.

Από την πολεοδομία Καλύμνου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για πολυτελές ξενοδοχείο στην Πάτμο αλλά η νομαρχία Δωδεκανήσου παράτυπα εξέδωσε εκ ων υστέρων την περιβαλλοντική άδεια. Για την υπόθεση επιλήφθηκε η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία στα μέσα Ιουνίου έδωσε εντολή για αναστολή οικοδομικών εργασιών.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων για την απόφαση της Γ.Γ να σταματήσει την οικοδομή γαλάζιου νομαρχιακού συμβούλου έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η κ. Καραβασίλη, επέμεινε για τον ορθότητα των ελέγχων και κατήγγειλε προσπάθεια του Νομάρχη Δωδεκανήσων και νυν υποψηφίου Περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Μαχαιρίδη, να φανεί ελαστική στην εφαρμογή του νόμου για το ξενοδοχείο καθώς επρόκειτο για μεγάλη και αναπτυξιακού χαρακτήρα επένδυση.

Σε άλλη περίπτωση η νομαρχία Αχαίας υποκίνησε έλεγχο σε βιομηχανία που ρυπαίνει, ωστόσο μετά την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου πήγε υπερασπιστής της στο δικαστήριο!

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αναφέρουν ότι είναι πολύ συνηθισμένο, νομάρχες και δήμαρχοι να καλύπτουν τις περιβαλλοντικές «βρωμιές» ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορες κόλπα ακυρώνουν ελέγχους και αποκρύπτουν στοιχεία.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα για τους δημάρχους Οινοφύτων-Σχηματαρίου δεν έχει;

Γκιωνης είπε...

. Μαργαρίτα, αναρωτιέμαι εάν αυτά τα σημειώματα, βοηθούν έστω έναν !
. Φοβάμαι οτι απλά εξαπλώνουν την διαφθορά δια τής κοινοποίησής όλων αυτών τών περιπτώσεων. Η παράθεση εγκλημάτων δίχως τιμωρία ! Σου έχω γράψει και στο Fb : " όσο δεν τιμωρούντα έστω δέκα άτομα, δεν διορθώνεται τίποτε" όσο και να προσπαθείτε ! Θα μείνετε μόνοι σαν τον Δον Κιχώτη να βλέπετε τούς δράκους ( νομάρχες, δημάρχους, εργοστασιάρχες, βιοτέχνες, ιδιώτες ) να κουνούν απειλητικά τα χέρια τους και να κάνουν την "δουλειά τους" κοροϊδεύοντάς σας ( και μας ).
. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, ίσως λύση θα έδινε μιά Ειδική Δικαστική Ομάδα [ ορίστε και το όνομά τις ! ΕΔΟ ! ( και τώρα ! ) ], που σε χρόνο dt αλλά και με πολλή προσοχή θα εκδίδει αποφάσεις, θα επιβάλλει πρόστιμα ή θα κλείνει στα σίδερα τούς υπεύθυνους, και θα είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη για την παρακολούθηση τής ΑΜΕΣΗΣ εκτέλεσης τής ποινής !
. Κι όποιος καθυστερεί την είσπραξη προστίμων ή τα μειώνει, να παραπέμπεται ! Αμάν πιά !

Γκιωνης είπε...

. Καλημέρα Μαργαρίτα
. Νομίζω οτι τέτοιες δημοσιεύσεις, το μόνο που πετυχαίνουν είναι η διεύρυνση τού κύκλου τής ανομίας και τής διαφθοράς. Όταν διαβάζουμε όλα αυτά που γίνονται, ακόμη κι αν σε πρώτο επίπεδο αγανακτούμε, η επόμενη σκέψη είναι : " αφού έτσι κι αλλοιώς όλοι παρανομούν και σε τέτοιο αδιάντροπο αλλά και πολύ προσοδοφόρο βαθμό, γιατί να μην παρανομούμε κι εμείς έστω και σε μικρότερο ; "
. Ετσι, πιστεύω οτι για κάθε τέτοιο κείμενο, πρέπει να υπάρχουν άλλα δύο που να αναφέρονται σε Εισαγγελείς, συλλήψεις, δίκες, καταδίκες, αποζημιώσεις, καταβολή προστίμων και φυλακίσεις ! Όπως πιό παληά, μιά δυό φορές, στο fb, σού ξαναλέω οτι εάν δεν τιμωρηθούν τριάντα σαράντα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άτομα, θα αποτύχετε !
. Εδώ, θα πρέπε να αντιληφθείτε και το ρόλο που παίζουν οι διεφθαρμένοι δικαστές. Διεφθαρμένοι είτε επειδή εξυπηρετούν συμφέροντα, είτε επειδή, στο χάλι που βρίσκεται όλο το σύστημα τής Δικαιοσύνης, έχουν βουλιάξει στην αδιαφορία και την αδράνεια· τήν ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, στην δημοσιοϋποαλληλοποίησή τους !
. Μπορεί να γίνει ίδρυση ενός δικαστικού σώματος που θα ασχολείται με θέματα Περιβάλλοντος και Κρατικής Περιουσίας ( ; ), και που θα έχει την ευθύνη για όλη την αλυσσίδα τών ενεργειών μέχρι την ΤΑΧΥΤΑΤΗ εκδίκαση τών υποθέσεων, αλλά ταυτόχρονα και λόγο για την εφαρμογή τών αποφάσεων ; Και εννοώ, να μην βγάζουν απλά μιά απόφαση και πλέον αδιαφορούν για την εφαρμογή της, αλλά να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την τυχόν ανατροπή της που τεχνηέντως προκαλούν όπως ξέρεις Νομάρχες ( πχ Ψωμιάδης ), Δήμαρχοι και άλλοι διαπλεκόμενοι Δημόσιοι λειτουργοί ;
. Συμπληρωματικά και με άλλη μεν θεματική οπτκή, αλλά νομίζω πολύ αληθινό και επιτυχημένο, είναι το :
http://nefestoras1.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

Γιώργος θερμός είπε...

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnews.kathimerini.gr%2F4dcgi%2F_w_articles_economyepix_1_17%2F10%2F2010_419022&h=52400