6 Δεκ 2010

Απάντηση σε ερωτήματα του κ. Αθανάσιου Γ. Καρίνα, κατοίκου Μεγάλης Παναγιάς, Χαλκιδικής


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ του κ. Καρίνα:

"Σχετικά με το ζήτημα της γνωμοδότησης που ζήτησε στις 29 Οκτωβρίου 2010, εν μέσω εκλογικής περιόδου, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ, κα Μπιρμπίλη), ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) επί του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., από τους ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ Τοπικούς Άρχοντες, θέτοντας μάλιστα ασφυκτική προθεσμία 35 ημερών, όπως ορίζει ο Νόμος, η οποία προθεσμία εκπνέει σήμερα ή τη Δευτέρα . . . είχανε τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα  την 01-12-10 σε αντίστοιχη ανάρτηση, αναφορικά με το «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ;» . . .

Γράφτηκαν πολλά τις προηγούμενες ημέρες και ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα . . . απαντήσεις όμως δεν υπήρξανε έως τη στιγμή σύνταξης του παρόντος κειμένου, από επίσημα και αρμόδια χείλη του ΥΠΕΚΑ ή του Κράτους μας . . .

Η ζωή όμως προχωράει. Η προθεσμία που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ εκπνέει τυπικά σήμερα ή τη Δευτέρα, χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό . . . , με εξαίρεση ότι μοιράστηκαν «καραμέλες» στους πολίτες και πιπίλες στους «μωρούς» . . . για να ξεχαστούμε . . .

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε ! ! !

Αγαπητοί συνδημότες του Δήμου Αριστοτέλη . . . Τι αναμένουμε ;

1. Απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ και την Υπουργό, κα Μπιρμπίλη στα ερωτήματα που τις είχαμε θέσει ;

2. Απαντήσεις από τους ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ Τοπικούς Άρχοντες ;

3. Απαντήσεις από το νέο μας Δήμαρχο, κο Πάχτα ;

Αναρωτιέμαι επίσης εάν στα δικά μας ερωτήματα έχουμε βρει απαντήσεις . . .

Έχουμε βρει απάντηση στο ερώτημα πως θέλουμε να είναι το νέο μας «σπίτι» ;

Εάν ΝΑΙ, πως θα το διεκδικήσουμε ; Με φωνές, κραυγές και βία ή με δημοκρατικό τρόπο ;

Εάν ΟΧΙ, πως θα βρούμε την απάντηση ; Θα ρωτήσουμε τη «γειτόνισσα» ή θα διεκδικήσουμε να ενημερωθούμε πλήρως, σφαιρικά και αντικειμενικά, πρώτα για εμάς του ίδιους ;

Σε όλες τις περιπτώσεις . . . ένα είναι το ζητούμενο . . . κοινό για όλους μας . . .

Να καθοριστεί διαδικασία Ενημέρωσης – Διαβούλευσης – Γνωμοδότησης – Απόφασης, με πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, δεσμευτικό για όλους . . .

Είναι τόσο απλό . . . ας ανακληθεί το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ. Για τα πρακτικά ζητήματα υπάρχουνε λύσεις.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε ! ! !

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ! ! !

Η ευθύνη για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του τόπου μας, για το νέο μας «σπίτι» στο Δήμο Αριστοτέλη, ανήκει σε όλους τους Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη"

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

Μεγάλη Παναγία, 03-12-2010

3 Δεκεμβρίου 2010 1:48 μ.μ.


ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ...

Το ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε στις 2 Νοεμβρίου, με Ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου) ότι, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ΜΠΕ, σε Υπηρεσιακό επίπεδο, αυτή διαβιβάστηκε στη Νομαρχία Χαλκιδικής, προς γνωμοδότηση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι προσθεσμίες που αναφέρθηκαν στο σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) προκύπτουν απολύτως από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο στην εν λόγω Ανακοίνωση, ανφέρθηκε ότι το ΥΠΕΚΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την Τοπική Κοινωνία και οι αποφάσεις θα προκύψουν μετά από Δημόσια Διαβούλευση, για την οποία θα δοθεί όσος χρόνος απαιτηθεί.

Η Δημόσια Διαβούλευση ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, Δήμοι, Ομάδες Πολιτών, ΜΚΟ, Βουλευτές, Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Μεταλλεία, Εργατικό Κέντρο, κλπ.

Για το θέμα προηγήθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στις 24 Νοεμβρίου 2010.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιό μου για να γίνει κατανοητό ότι το ΥΠΕΚΑ εργάστηκε συστηματικά, εξαρχής, για να δώσει σαφείς κατευθύνσεις και οδηγίες σχετικά με τους στόχους και τις απαιτήσεις που ο επενδυτής όφειλε να λάβει υπόψη του στη σύνταξη της ΜΠΕ !!!

Ειδικότερα, το σχετικό κείμενο δίνει στοιχεία, τόσο για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης που προέκυψε από αυτοψίες και ελέγχους των Επιθεωρητών, αλλά και από μελέτη σημαντικών ερευνών και εκθέσεων που είχαν συνταχθεί, όσο και για το επενδυτικό σχέδιο όπως το προέβλεπε ο επενδυτής, σε σχέση με τις απαιτήσεις - στόχους του ΥΠΕΚΑ.

Ανεξάρτητα με την προθεσμία που έχει θέσει η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η Δημόσια Διαβούλευση θα συνεχισθεί όσο χρόνο απαιτηθεί, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ της Γνωμοδότησης δεδομένου ότι αφορά στη διαμόρφωση των βέλτιστων τεχνικών και άλλων λύσεων ενόψει της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δηλαδή των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων που το ΥΠΕΚΑ θα θέσει, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις, ενστάσεις, προτάσεις, κλπ, όλων των ενδιαφεέρομενων.

Για ποιες «καραμέλες» αναφέρεστε ;;; Και από ποιόν μοιράστηκαν "καραμέλες" και "πιπίλες" ;;;

Το ΥΠΕΚΑ δεν μοιράζει "καθρεφτάκια" γιατί θεωρεί τους Πολίτες άξιους να διαχειριστούν υπεύθυνα τις τύχες τους και όχι "κάφρους" που συγκινούνται από κραυγές !!!

Αγαπητοί δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, το πλήρωμα του χρόνου θα φτάσει ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και αυτό θα το αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ - ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ! ! !

Αγαπητοί δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, ποια είναι τα ουσιαστικά ερωτήματα που θέσατε, και δεν απαντήθηκαν, ούτε με τις Ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, ούτε κατά την ημέρα έναρξης της Δημόσιας Διαβούλευσης ;;;;

Αγαπητοί δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, απαιτείστε από τους απερχόμενους Τοπικούς Άρχοντες να σας δώσουν, με ειλικρίνεια, τις καθαρές εξηγήσεις που σας οφείλουν !!! Έστω και καθυστερημένα...

Αγαπητοί δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, απαιτείστε απαντήσεις και από το νέο σας Δήμαρχο, κο Πάχτα. Το ΥΠΕΚΑ πάντως του επεσήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις και οι όποιες δεσμεύσεις ζητηθούν από τον επενδυτή θα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ !!!

Όσο για τα δικά σας ερωτήματα, ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΘΕΣΕΤΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, όπου είναι σίγουρο ότι θα πάρετε ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ !!!

ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ "ΣΠΙΤΙ" ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ... αυτή που δεν σας έδωσαν οι Τοπικοί σας Άρχοντες, όπως θα ώφειλαν...

Αυτά που ζητάτε έχουν ξεκινήσει... από το ΥΠΕΚΑ !!!

Καθορίστηκε διαδικασία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διαβούλευσης με σκοπό τη λήψη τελικών αποφάσεων, όπου θα συναποφασιθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και άλλες δεσμεύσεις, πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου, σαφές χρονοδιάγραμμα δεσμευτικό για όλους . . .

Πράγματι, "Είναι τόσο απλό" . . .

Γιατί λοιπόν να ανακληθεί το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ ;;;

Πως θα γίνουν όλα αυτά χωρίς να έχει φτάσει σε εσάς η ΜΠΕ ;;;

Η ευθύνη για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του τόπου σας, για το νέο σας «σπίτι» στο Δήμο Αριστοτέλη, ανήκει σε όλους τους Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη.

Φιλικά


Μαργαρίτα Καραβασίλη

6 Δεκεμβρίου 2010 12:15 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: