2 Φεβ 2011

Η ηγεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Μεσσαπία για τα επικίνδυνα απόβλητα

Από το ιστολόγιο "ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ" http://psahna-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_9459.html αντιγράφουμε:


"Ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε από την απόφαση της κυρίας Γερακούδη για την επ' αόριστον αναστολή απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων της Μεσσαπίας (5-1-2011), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ (11-1-2011), όπου η υπουργός ζήτησε από την κυρία Γερακούδη να δοθούν υπεύθυνες διευκρινίσεις για όλες τις διαδικασιακές πτυχές του ζητήματος και να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη".

ΣΧΟΛΙΟ Μ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ:

Πράγματι, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της κας Γερακούδη δημιούργησε ανησυχία στους φορείς και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία τις άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας για ένα θέμα υψίστης σημασίας για την περιοχή, όπως είναι η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, που έχουν εντοπισθεί σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να μην επεκταθεί η ρύπανση.

Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε αναλάβει την υλοποίηση της εν λόγω ενέργειας, μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, η οποία εντάσσεται στα μέτρα που εξήγγειλε η Υπουργός για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου στην περιοχή Δήμου Μεσσαπίας της κεντρικής Εύβοιας και ως εκ τούτου η τότε Περιφερειάρχης κα Διαμαντοπούλου προέβη στην απόφαση της προκήρυξης.

Η κα Γερακούδη ανέστειλε την εν λόγω απόφαση, προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα και δεδομένου ότι διαπίστωσε ελλείψεις στο σχετικό κείμενο.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ όταν πληροφορήθηκε το θέμα και το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή, κάλεσε την κα Γερακούδη και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Περγαντά, σε Σύσκεψη όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ για το Δήμο Μεσσαπίας και ζήτησε τη συνεργασία της κας Γερακούδη με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης προκειμένου να ελεγχθεί η σχετική προκήρυξη και να προωθηθεί με όποιες διορθώσεις .     

Κατά την παρούσα φάση γίνεται η σχετική επεξεργασία και πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη που είχε αρχικά συνταχθεί (και την οποία ανέστειλε η κα Γερακούδη) έχει πράγματι πολλές και σοβαρές ελλείψεις που έθετε σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου !  


Συνεχίζει το δημοσίευμα:

"Κατόπιν τούτου, η κυρία Καραβασίλη και ο Γενικός Διευθυντής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κύριος Παναγιώτης Μέρκος, επισκέφτηκαν στις 19 Ιανουαρίου τις θέσεις στην περιοχή της Μεσσαπίας, όπου έχουν απορριφθεί μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων στερεών βιομηχανικών αποβλήτων.

Παράλληλα, μετέβησαν στην εταιρεία Μελιγγόνη & Σια Ο.Ε.Β.Ε, η οποία εδρεύει στον Βατώντα Νέας Αρτάκης και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την ύπαρξη τεράστιων σωρών βιομηχανικών αποβλήτων στον αύλειο χώρο της κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Μελιγγόνη έχει βρεθεί ένοχη για πολλές σοβαρές παραβάσεις και κυρίως για την αδιαφανή διαχείριση των τοξικών της αποβλήτων, με συνέπεια η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Εύβοιας να εκδώσει απόφαση "επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της" (7 Ιανουαρίου 2010).

Ωστόσο, έχουμε πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η επαναχορήγηση άδειας λειτουργίας στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ως προς τούτο το ενδεχόμενο, η κυρία Καραβασίλη δεσμεύθηκε απέναντί μας ότι θα επιληφθεί η ίδια του θέματος, προκειμένου να μην επιτραπεί η παράνομη επαναλειτουργία της μονάδας".


Βιομηχανικά απόβλητα στον αύλειο χώρο της εταιρείας Μελιγγόνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: