28 Φεβ 2011

Καταπέλτης το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης.

Κατερίνη 14 / 2 /2010
Ο κ. Μάντζιος Δ. Αντώνης, Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, σημειώνει:

"Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του συνδυασμού μας για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Επιβεβαιώνει πλήρως τις διαπιστώσεις μας όσον αφορά την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο ΧΥΤΑ Κατερίνης στο τμήμα της Α΄ φάσης ( Α΄ φάτνωμα ), η από 30/12/2010 ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ, η οποία μας στάλθηκε από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης μετά την από 30/4/2010 επιστολή – καταγγελία μας.

Θυμίζουμε ότι η δημοτική μας παράταξη επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ στις 16/11/2010 και παρουσίασε τις σχετικές παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων σε συνέντευξή της στις 23/11/2010.

Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Προστίμου έγινε:

1) υπέρβαση της μέγιστης χωρητικότητας του φατνώματος υποδοχής απορριμμάτων από τα προβλεπόμενα 187.500κ.μ. σε 240.000 κ.μ., υπήρξε αλλαγή κλίσης των πρανών από 1:3 σε 1: 1 (περίπου), ενώ δεν ζητήθηκε και δεν διενεργήθηκε έλεγχος ευστάθειας του έργου από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή έλεγχος που ήταν απαραίτητος λόγω της παραπάνω υπέρβασης και της αλλαγής κλίσης.

2) Λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς σταδιακή εκτέλεση εργασιών αποκατάστασής του. (« Οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ θα ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κάθε φάσης διάθεσης χωριστά ( υφιστάμενος και επέκταση…»).

3) Λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς οριστική άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων κατά παράβαση του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Ο ΧΥΤΑ διέθετε προσωρινή άδεια από το 2004 η οποία όμως ήταν διάρκειας έξι μηνών και μετά έπρεπε να ζητήσει οριστική άδεια πράγμα που έκανε 4 χρόνια μετά.

4) Λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων. Η χορηγηθείσα άδεια έληξε στις 15/10/09 και υπέβαλε αίτηση για την έκδοση νέας άδειας στις 19/4/2010.

5) Ελλιπής εφαρμογή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και

6) Μη τήρηση βιβλίου παρακολούθησης ποιότητας στραγγισμάτων.

Να τονίσουμε ότι τις παραπάνω παραβάσεις παραδέχτηκε και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ στο απολογητικό της υπόμνημα στο οποίο μιλά για πολύ επιβαρυντικά στραγγίδια που προκύπτουν από τα ενταφιασμένα απορρίμματα και αν διαφύγουν επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Εμείς να σημειώσουμε ότι οι έλεγχοι αν και διενεργήθηκαν πριν την μεγάλη διαρροή των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ στα ρέματα( τέλη Μάρτη και τέλη Οκτώβρη του 2010) δεν την προέβλεψαν και δεν την εμπόδισαν. Από την άλλη παρατηρούμε ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε επί χρόνια χωρίς βασικές άδειες ( η εκάστοτε δημοτική αρχή θριαμβολογούσε για ένα άψογο οικολογικό έργο ) και δεν υπήρξε καμιά αρμόδια αρχή να ελέγξει την λειτουργία του και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων έτσι ώστε να προλάβει τις ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αλλά πολύ φοβούμαστε ότι και μετά τους ελέγχους η ηγεσία της ΔΕΥΑΚ δεν ανταποκρίθηκε με στοιχειώδη συνέπεια στη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και έτσι είχαμε τόσο την συνεχή και σε μεγάλη έκταση διαφυγή των στραγγιδίων αλλά και την μη τήρηση των όρων και στην επέκταση του ΧΥΤΑ.

Η κατάσταση αυτή στο ΧΥΤΑ Κατερίνης αποδεικνύει πόσο απέχουν οι υποσχέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που δίνονται στους κατοίκους πέριξ των ΧΥΤΑ ( καλή ώρα στην Κερατέα) με την σκληρή πραγματικότητα ενός κράτους και μιας κοινωνίας αν θέλετε που αδυνατεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προστατεύσει το περιβάλλον, βρίσκοντας θύματα τους ευκολόπιστους πολίτες.

Σήμερα η ΔΕΥΑΚ καλείται να πληρώσει ένα πρόστιμο 91.000 ευρώ το οποίο δυστυχώς θα μετακυλίσει τους δημότες και όχι στους υπευθύνους, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει την αναζήτηση νέου χώρου για την νέα επέκταση, δεδομένου ότι σε 3-4 χρόνια θα γεμίσει και η επέκταση.

Επιμένουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΧΥΤΑ είναι αδιέξοδη και πολυέξοδη. Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων ( φύλλα, κλαδιά, οικιακά οργανικά απορρίμματα), με ενημέρωση των δημοτών, με κίνητρα μείωσης των δημοτικών τελών, με έλεγχο της ανακύκλωσης και την δημιουργία πλέον ΧΥΤΥ.

Καλούμε τους δημότες και τους φορείς να υποστηρίξουν την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση σαν την μόνη φθηνή και οικολογική λύση και σε αυτή την κατεύθυνση να στρέψουν και την δημοτική αρχή του Δήμου μας, με παράλληλα ανακύκλωση και των αντικειμένων που δεν δέχεται ο ΧΥΤΑ και σήμερα εγκαταλείπονται σε ρέματα, δρόμους και παράνομους ΧΑΔΑ".

Σημείωμα Μ.Καραβασίλη προς τον συντάξασα την παραπάνω ανακοίνωση:

Ευχαριστούμε για την αναγνώριση της δουλειάς των Επιθεωρητών, οι οποίοι με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται, μέρα-νύχτα, για τη συμμόρφωση έργων και δραστηριοτήτων στην κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Η Ειδική Γραμματεία θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες, ώστε να υπάρξει πραγματική συμμόρφωση και όχι μόνο στο ΧΥΤΑ Κατερίνης, αλλά και σε όσους άλλους οι Επιθεωρητές εντόπισαν σοβαρές παραβάσεις (που δυστυχώς είναι πολλοί), καθώς και στο Γραμματικό.








Δεν υπάρχουν σχόλια: