3 Απρ 2011

Παράνομη απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων: Το μείζον κρίσιμο πρόβλημα των ημερών μας...





Δήμος Μεσσαπίας:
Φωτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από επικίνδυνα απόβλητα που έχουν εγκαταληφθεί πάνω στο δρόμο προς την περιοχή Αγία Τριάδα



Δήμος Μεσσαπίας:
Φωτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από επικίνδυνα απόβλητα που έχουν εγκαταληφθεί πάνω στο δρόμο προς την περιοχή Αγία Τριάδα


Δήμος Μεσσαπίας:
Φωτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από επικίνδυνα απόβλητα που έχουν εγκαταληφθεί σε εργοστάσιο που δεν λειτουργεί ...


Φωτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από επικίνδυνα απόβλητα που έχουν εγκαταληφθεί σε εργοστάσιο που δεν λειτουργεί ...



Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει
επί... χρήμασι

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 2/4
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=106887157


Του Κασσιανού Τζέλη: ktzelis@pegasus.gr

Στα ίχνη μαφιόζικου κυκλώματος που διακινεί -αποκομίζοντας τεράστια κέρδη- τοξικά απόβλητα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στις βιομηχανίες, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές με τη συνδρομή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Οι Αρχές, εξάλλου, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες ανθρώπων που συμμετείχαν στη μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία φαίνεται ότι είχαν προορισμό χωματερή της Χαλκίδας.

Για ένα τεράστιο σύστημα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων κάνουν λόγο καλά πληροφορημένες πηγές, που είτε πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χωματερές, ρέματα κι άλλους χώρους, είτε πωλούνται σε τρίτες βιομηχανίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και η δημιουργία τεράστιου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συμμετοχή και τουλάχιστον δύο μεγάλων βιομηχανιών με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα και πολιτικά πρόσωπα πιέζουν ώστε να «μην συνεχιστούν οι έρευνες». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν τα τοξικά τους απόβλητα σε ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Και καθώς στην Ελλάδα αυτές ακόμα δεν υπάρχουν, είναι υποχρεωμένες να τα στέλνουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία. Εκεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στις ελληνικές βιομηχανίες. Κι αυτό συμβαίνει λόγω κόστους, μιας και οι περισσότερες όπως φαίνεται μονάδες προτιμούν να τα πετάξουν τσάμπα σε χωματερές ή να τα πουλήσουν σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες τα αναμειγνύουν με άλλα υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό καύσιμο.

Συλλήψεις σε Ασπρόπυργο και Εύβοια

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η ρύπανση με εξασθενές χρώμιο του Ασωπού, της Μεσσάπιας αλλά και του Ασπρόπυργου οφείλεται εν πολλοίς (και ειδικά στις δύο τελευταίες περιοχές) στην παράνομη εναπόθεση τοξικών αποβλήτων.

Στον Ασπρόπυργο έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες συλλήψεις και το ίδιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν φορτηγά που έβγαιναν από μεγάλο μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Νέα Αρτάκη στο οποίο προηγουμένως είχαν επιβάλει προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας του και υποχρέωση για ασφαλή μεταφορά των τοξικών αποβλήτων σε ειδικές μονάδες. Τα φορτηγά -όπως διαπιστώθηκε- μετέφεραν τοξικά απόβλητα της εταιρείας σκεπασμένα με χώμα κι άλλα υλικά. Τα φορτηγά είχαν προορισμό χωματερή έξω από τη Χαλκίδα.

Βιομηχανικά απόβλητα

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις μεγάλες χωματερές των τοξικών αποβλήτων για βιομηχανίες από τους γύρω νομούς. Ενάμιση χρόνο πριν, μάλιστα, είχαν εντοπιστεί στο χωριό Κοντοδεσπότη Μεσσάπιας, βόρεια της Χαλκίδας, λάκκοι με τοξικά απόβλητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτος, που έγιναν για λογαριασμό της νομαρχίας Ευβοίας, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, μολύβδου, νικελίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου, ψευδαργύρου, χρωμίου, κυανιούχων κ.α. Mέταλλα που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, άλλα είναι φανερό ό,τι αφορούν σε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία έχουν μεταφερθεί εκεί.

Tοξικό και επικίνδυνο νερό σε -κατά περίπτωση- διάθεση

Αντίστοιχες μετρήσεις του ΙΓΜΕ δείχνουν ότι το πρόβλημα υφίσταται για πάνω από δυο χρόνια. Σε μετρήσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκε χρώμιο, ολικό και εξασθενές, καθώς και νικέλιο σε μεγάλες ποσότητες σε τρεις γεωτρήσεις της περιοχής. Το εξασθενές χρώμιο μάλιστα μετρήθηκε μέχρι και 60 μ.γ. ανά λίτρο.

Το ΙΓΜΕ πρότεινε στο δήμο Μεσσαπίων να σταματήσει τη χρήση των συγκεκριμένων γεωτρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο», ωστόσο σε άλλο σημείο προτείνει σε περίπτωση λειψυδρίας να αναμειγνύεται το ρυπασμένο νερό με καθαρό νερό προκειμένου να μειώνεται η επικινδυνότητά του! Με αποφάσεις του δήμου, έγινε αρκετές φορές χρήση αυτής της πρότασης.

Με απλά λόγια, κατά διαστήματα οι κάτοικοι της Μεσσαπίας πίνουν τοξικό και επικίνδυνο νερό, τη στιγμή που στα Οινόφυτα έχει σταματήσει η υδροδότηση από τοπικές πηγές και γεωτρήσεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

Mαργαρίτα καλησπέρα,

η ανάμειξη παράνομων γεωτρήσεων (με ρύπους εκτός παραμετρικών τιμών) με νόμιμες γεωτρήσεις απαγορεύεται?

έτσι δεν υπαγορεύει το άρθρο 4 της ΚΥΑ 2600 για το νερό?

[Άρθρο 4]
2. Οι συναρμόδιες Αρχές εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή της παρούσας δεν οδηγούν, σε καμιά περίπτωση, σε άμεση ή έμμεση υποβάθμιση της σημερινής ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, στο μέτρο που αυτό αφορά την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ούτε σε αύξηση της ρύπανσης του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πόσιμου νερού.