12 Νοε 2008

Πυρ σε ΥΠΕΧΩΔΕ


Πυρ σε ΥΠΕΧΩΔΕ

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

«Καταπέλτης» σε βάρος του ΥΠΕΧΩΔΕ υπήρξε η μαρτυρική κατάθεση του επιθεωρητή Εργασίας Περιβάλλοντος Παν. Μέρκου, σύμφωνα με τον οποίο «ακόμα και πολιτευτής ήρθε στην υπηρεσία μας για να πιέσει υπέρ επιχειρηματία», κατά τη διάρκεια της δίκης τής πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ Μαργαρίτας Καραβασίλη, που συνέχισε να εκδικάζεται χθες στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορουμένη δικάζεται για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου» έπειτα από μήνυση του μετέπειτα γενικού επιθεωρητή κ. Δερμιτζάκη, με αφορμή τοποθετήσεις της σε εφημερίδες (όπως και στην «Ε»), σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισε ασχολούμενη σοβαρά με το τεράστιο θέμα του Ασωπού και όχι μόνο.

Οπως υποστήριξε ο τότε στενός συνεργάτης της -προς επιβεβαίωση των όσων η Μαργαρίτα Καραβασίλη έχει καταγγείλει στο παρελθόν- υπήρξαν πολλοί συνάδελφοί του οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάστασή τους λόγω των πιέσεων που δέχονταν από διάφορες πλευρές, ενώ και η ίδια η κατηγορουμένη είχε δεχτεί κατά τη θητεία της έντονες πιέσεις για σημαντικές περιβαλλοντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ανάμεσά τους και η υπόθεση του Lagonissi Grand Resort. Συγκεκριμένα, ο Π. Μέρκος κατέθεσε ότι ύστερα από συνάντηση με την κ. Καραβασίλη, ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός είχε βγει από το γραφείο της λέγοντας «εμένα δεν με σταμάτησε ποτέ κανείς. Θα σε καταστρέψω...».

Αντίστοιχη περίπτωση ήταν και η υπόθεση του Ασωπού, για την οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι η κατηγορουμένη είχε μεταξύ άλλων μιλήσει για «αδιαφανείς διαδικασίες» και «επιλεκτικούς ελέγχους» στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο ότι για το ζήτημα υπήρχε σχετική έκθεση από το 1996 και έτσι η μόλυνση του ποταμού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ελέγχους σε περίπου 50 ύποπτες επιχειρήσεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο νυν γενικός επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), Ιωάν. Δερμιτζάκης, «είχε διαφορετική άποψη για τον Ασωπό αλλά και για την καταπάτηση εκτάσεων. Πίστευε ότι δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν ήταν στις αρμοδιότητές μας. Ηθελε να ασχολούμαστε μόνο με τον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων σε αδειοδοτημένες περιοχές».

Η σθεναρή αντίσταση στις πιέσεις οδήγησε τη Μαργαρίτα Καραβασίλη να ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Γ. Σουφλιά. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Εργασίας Περιβάλλοντος, κατάφερε να τον συναντήσει μόνο μία φορά σε εκδήλωση, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση, τίποτα δεν έγινε.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί τις 21 Νοεμβρίου.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: