23 11 2008
Του Γιωργου Λιαλιου
«Διπλά» βέλη δέχεται το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) κατηγορεί το υπουργείο για αδιαφορία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δρομολογήσει αποτελεσματικά μέτρα και δεν έχει υποστηρίξει τις «αδύναμες» υπηρεσίες ελέγχου της περιφέρειας με μηχανικούς.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποκρύπτει τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων, καθώς αποδεικνύουν ότι η ρύπανση της λεκάνης του Ασωπού είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε έως σήμερα εκτιμηθεί.Τα προβλήματα της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου απασχόλησαν σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς. «Η βιομηχανική περιοχή αναπτύσσεται άναρχα και άτακτα. Αποτέλεσμα είναι να χάνονται επενδύσεις, αλλά και η ρύπανση να πολλαπλασιάζεται», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ, κ. Στέλιος Ζαχαρόπουλος. «Ταυτόχρονα, όσον αφορά το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού, η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα. Να προσδιορίσει τις πηγές της ρύπανσης και να ορίσει τις παραμέτρους τους, δηλαδή ποιες περιοχές έχουν ρυπανθεί και από ποιες ουσίες».
Οπως σημειώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ενισχύσει με ειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι μηχανικοί είναι ανοχύρωτοι απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις που θα δεχθούν λόγω του έργου τους.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αγνοήσει και τις προτάσεις που κατέθεσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής για τον Ασωπό.
Τον τρόπο που χειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση του Ασωπού κατήγγειλαν και μέλη του συνδικάτου εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). «Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πρόσφατα αποτελέσματα μετρήσεων που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ στον Ασωπό, αλλά τα «έθαψε», καθώς αποδεικνύουν ότι η ρύπανση έχει πλέον επηρεάσει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο», ανέφερε ο κ. Χάρης Σμυρνιώτης, υδρογεωλόγος στο ινστιτούτο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. «Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανίες στη λεκάνη του Ασωπού βρήκαν νέο τρόπο να ξεφορτώνονται τα απόβλητά τους: χρησιμοποιούν βυτιοφόρα και τα αδειάζουν 5 - 10 χιλιόμετρα πιο μακριά, σε σημεία του Ασωπού που είναι ξερά το καλοκαίρι. Με τις πρώτες βροχές βέβαια τα απόβλητα θα παρασυρθούν από το ποτάμι» επισημαίνει.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ καταγγέλλουν, πάντως, τη συνεχιζόμενη απαξίωση του ινστιτούτου, που αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. «Από 1.200 επιστήμονες πριν από λίγα χρόνια, σήμερα έχουμε μείνει μόνο 580, με μέση ηλικία τα 58 έτη», ανέφερε ο πρόεδρος του συνδικάτου, κ. Βαγγ. Αραπογιάννης.
http://news.kathimerini.gr/…008_293031
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου