21 Νοε 2008

Αυτή η δίκη πότε θα τελειώσει; Και τι μήνυμα θα φέρει για το περιβάλλον στον τόπο μας;

Αυτή η δίκη που άρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008 και όπως φαίνεται μάλλον θα υποδεχθεί και τον καινούργιο χρόνο! Στις 21 Νοεμβρίου 2008 διαβάστηκαν τα έγγραφα της δικογραφίας και για αυτό απαιτήθηκε ένα ολόκληρο πρωϊνό! Τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης επιβεβαιώνουν απολύτως τους ισχυρισμούς που διατύπωσε η κα Καραβασίλη για τη ρύπανση του Ασωπού,την κατάσταση των ελέγχων, το ρόλο της Πολιτείας, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε την περίοδο που ήταν επικεφαλής της νεοσύστατης Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η απομάκρυνσή της είχε ένα και μόνο σκοπό: Την "αλλαγή πλεύσης" της Υπηρεσίας αυτής προς "ελεγχόμενους" ελέγχους και προς την τιθάσευση των Επιθεωρητών, ώστε να συμπλέουν με τις εκάστοτε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Κρίμα! Γιατί αυτή η Υπηρεσία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και πολύτιμη για τον έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα.

Αυτή η δίκη είναι, τελικά, μια πολιτική δίκη, όπου έχουν αναδειχθεί πολλές πτυχές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης σήμερα, αλλά και σημαντικές προεκτάσεις, που μάλλον δεν συνυπολόγισε ο μηνυτής της κας Καραβασίλη όταν υπέβαλε τη μήνυση, ίσως και καθοδηγούμενος από υψηλότερα. Ο σκοπός που ήταν να την κάνουν να "σωπάσει" δεν επιτεύχθηκε.

Η δίκη αυτή, που θα συνεχισθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2008, έχει αποτελέσει την αφορμή για μια συστράτευση οικολογικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων και πολιτών με σκοπό την διεκδίκηση της άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της μείζονος περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή Ασωπού και Οινοφύτων.

Ο μηνυτής δεν συνυπολόγισε τη δυναμική των αποκαλύψεων, που ρίχνουν άπλετο φως σε όσα συνέβηκαν στην Υπηρεσία και που οδήγησαν στην καρατόμηση της κυρίας Καραβασίλη, πριν ολοκληρώσει τη θητεία της και βεβαίως το έργο της. Η δίκη αυτή εξελίσσεται όχι μόνο σε μια δίκη για τον "Ασωπό", αλλά και εν γένει για το "περιβάλλον". Η αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου θα αποδείξει αν τελικά η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της αλήθειας και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Είδωμεν!

Στις 11 Δεκεμβρίου θα εξετασθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι κ.κ. Γιάννης Ζαμπετάκης, λέκτορας χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός και χημικός μηχανικός που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της ρύπανσης της περιοχής Οινοφύτων αναδεικνύοντας τις πραγματικές της διαστάσεις και αναμένεται με ενδιαφέρον και η απολογία της κυρίας Καραβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: