19 Μαΐ 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

O Aσωπός είναι Eυρωπαϊκό πρόβλημα;

Αγαπητέ κύρια/ε Υποψήφια/ε Ευρωβουλευτή.

Από το 2005, γνωρίζετε ότι λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από την Αθήνα, στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στη Θήβα και στην Αυλίδα μάς διανέμουν για να πίνουμε νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)], αφού έχει μολυνθεί πλήρως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από την σχετική αυθαίρετη διαχείρηση τοξικών αποβλήτων από την σχετική τοπική βιομηχανία! Μιλάμε για μια εκτεταμένη περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι και όπου παράγονται τρόφιμα-βολβοί που ξέρουμε –από τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική- ότι βιοσυσσωρεύουν τα βαρέα μέταλλα.Ρυπασμένο νερό με τοξικά χημικά σημαίνει όμως …θάνατος : 200 νεκρά πουλιά φλαμίνκο (λίμνη Kορώνεια, Σεπτέμβρης του 2007), 1.000 τόνοι νεκρών ψαριών (Aμβρακικός κόλπος, Φλεβάρης του 2008) αλλά και θάνατοι ανθρώπων από καρκίνο στα Oινόφυτα (οι θάνατοι από καρκίνο στα Oινόφυτα ήταν 6% το 1989 ενώ σήμερα είναι …στο 36%, μόλις 600% πάνω!).

Oι έλεγχοι όμως στο νερό από την ελληνική συντεταγμένη πολιτεία είναι τόσο αποσπασματικοί που είναι σαν μην…γίνονται! Tο νομικό πλαίσιο είναι διάτρητο και οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι αφού ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία!

Το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες ελέγχεται από την Eιδική Yπηρεσία Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος (EYEΠ) του YΠEXΩΔE, το νερό των γεωτρήσεων ελέγχεται από το Iνστιτούτο Γεωλογικών και Mεταλλευτικών Eρευνών (IΓME) του Yπ. Aνάπτυξης. Ενώ το νερό στις βιομηχανίες των τροφίμων δεν ελέγχεται από κανέναν μετά και την «απαλλαγή» του ΕΦΕΤ από το καθήκον αυτό και το εμφιαλωμένο νερό ελέγχεται τύποις από το Yπ. Yγείας...

Λαβύρινθος, πολυνομία και εν τέλει…αναρχία και αναποτελεσματικότητα!

Σήμερα, με τα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι «βρώμικο νερό = μολυσμένα τρόφιμα». Τα βαρέα μέταλλα περνάνε,από το νερό της βιομηχανικής παραγωγής, της κτηνοτροφικής παραγωγής και της άρδευσης, στα παραγώμενα τροφιμα και την «τροφική αλυσίδα» και από εκεί καταλήγουν στο πιάτο μας σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν όμως να καταλήξουν και σε όλες τις χώρες της ΕΕ! Με άλλα λόγια, όταν παραμενει «ανεξέλεγκτο το τοπικό πρόβλημα του νερού» σε Βοιωτία, Εύβοια και Ανατολική Αττική, το πρόβλημα γίνεται εθνικό και ευρωπαϊκό προβλήμα υγείας και προστασίας του καταναλωτή όπως και πρόβλημα «ουσιαστικής βιωσιμότητας» της τοπικής παραγωγής! Η συντεταγμένη πολιτεία όμως δεν θέλει να ασχοληθεί με το πρόβλημα τούτο. Ήδη οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους να μένει στα αζήτητα, οι κάτοικοι πίνουμε τοξικό νερό και όλοι μας είμαστε πειραματόζωα σε ένα πείραμα Κινδύνου Υγείας με αναμφίβολη κατάληξη!

Την στιγμή που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με βάση την «Αρχή της Προφύλαξης» έναντι παντός «ενδεχόμενου κινδύνου.»

Και σας ερωτάμε:

1. ποια η θέση του κόμματός σας για το έγκλημα του Ασωπού;

2. σε περίπτωση εκλογής σας, σε τι ενέργειες θα προβείτε στις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας;

3. η ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συνεχή πίεση από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε σε θέση για ένα τέτοιο αέναο pressing;

Υπογραφές
Ομάδα ΙΤΑΠ

ΠαπαΓιάννης Οικονομίδης
Θανάσης Παντελόγλου, Χημικός – ΜSc Βιοχημικός
Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτονας DPLG, MSc Πολεοδόμος
Μαρία Βιτωράκη, Χημικός Μηχανικός MSc., Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Γιάννης Ζαμπετάκης, Επικ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
Γιάννης Κτιστάκις, Λέκτορας Νομικής Σχολής, Δημοκρίτειο ΠανεπιστήμιοΛάμπρος Μπούκλης Φυσικός - MSc Περιβαλλοντολόγος

ΦΙΛΟΙ

Μαρία Βεκρή, Σύμβουλος ΣΕΠ,
Μ.Ed Χριστινα Λελη.
Γιώργος Γκαντίδης
Αριστοτέλης Ζαμπετάκης, Χημικός-Οικονομολόγος
Ευαγγελία Καπετάνου, Χημικός
Συντακτική ομάδα ιστολογίου lamianews.blogspot.com
Χριστίνα Σαββατιανού
Ανδρέας Παπάς
Μπαντή Μαρία - Χημικός Μηχανικός
ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΘΗΒΑΣ
Τζουμανέκας Δημήτρης
Μαρίνα Ροδιά, ζωγραφος και ραδιοφωνικη παραγωγος.
Γορανίτης Κώστας - Μηχ. Πετρελαίου, Μsc Διαχ. Περιβάλλοντος,
Νεμπεγλέρη Μαρία Εικαστικός, Εκπαιδευτικός
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΒΑΛΙΑ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Καί ΙΔΟΥ η πρώτη απάντηση που προέρχεται από τους Οικ. Πράσινους, υπογράφεται από τους υποψήφιους στις τέσσερις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου τους.
Για να δείτε την απάντηση κλικάρετε ΕΔΩ: http://environmentfood.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: