Βοιωτία, Σεπτέμβριος 2009
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣΜε την παρούσα επιστολή οι υπογράφοντες ενεργοί πολίτες και σύλλογοι ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με τις ερωτήσεις που απευθύνουμε και να δηλώσουν συγκεκριμένα με τι τρόπους σκοπεύουν να παρέμβουν και τι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πάρουν τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά για την επίλυση του περιγραφόμενου προβλήματος στις περιοχές του Ασωπού ποταμού και στην Εύβοια, στους Δήμους Μεσσαπίας και Ληλαντίων.
Σήμερα, μετά από δυο χρόνια απραξίας της κεντρικής και τοπικής /περιφερειακής Διοίκησης και πλήρους αποτυχίας της να διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στις περιοχές του Ασωπού εξαιτίας της συνεχιζόμενης βιομηχανικής ρύπανση των νερών της περιοχής, και που εμείς περιγράφουμε ως «Τραγωδία του Ασωπού», αντικρίζουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα. Μετά από πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών αποκαλύφθηκε η τοξική ρύπανση των νερών, στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας (υδατικό διαμέρισμα 07-24, των Δήμων Μεσσαπίας, Ληλαντίου και Χαλκίδας). Ποια είναι η απάντηση της Διοίκησης, κεντρικής και τοπικής; Ποια είναι η απάντηση από αυτούς που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι φύλακες των Δημόσιων αγαθών και της υγείας των κατοίκων: ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ! Παρόλο που είναι γνωστό το μέγεθος της βλάβης η Διοίκηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων. Καθώς τα γεγονότα προχωρούν η γνώση του προβλήματος διαχέεται στην τοπική κοινωνία της Εύβοιας. Ένα είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλου μεγέθους πρόβλημα ρύπανσης νερών που συνδέεται άμεσα με προβλήματα ανθρώπινης υγείας. Αυτό είναι το «Προϊόν» της μακρόχρονης αδιαφορίας για την άσκηση αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, της συνεχιζόμενης αδιαφορίας για την προστασία της ανθρώπινη υγείας, όπως προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με την αρχή της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και της ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.
Η στοιχειώδης ανάλυση των ήδη γνωστών περιπτώσεων ρύπανσης (Ασωπός, Μεσσαπία), αποκαλύπτει εύκολα ότι η γενεσιουργός αιτία των φαινόμενων αυτών δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση μη συμμόρφωσης με την νομοθεσία κάποιας/κάποιων βιομηχανιών. Η αιτία βρίσκεται στο πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου της εξορυκτικής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της απαράδεκτης αγνόησης, υποτίμησης και «μη ορθής» διαχείρισης, των ήδη εμφανιζόμενων έντονων τοπικών προβλημάτων.
Το φαινόμενο, όντας προϊόν και απότοκος, διαχρονικών πολιτικών επιλογών, ανάγεται στον τρόπο που διοικήθηκε παλαιοτέρα, (και συνεχίζεται σήμερα) η αδειοδοτηση, ο έλεγχος και η διεύθυνση λειτουργίας των επιχειρήσεων, και ειδικότερα αυτές του μεταλλευτικού (εξορυκτικού) και του μεταλλουργικού τομέα. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στις μακροχρόνιες συνέπειες μιας πολιτικής επιλογής να στηριχθεί το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των βιομηχανιών σε ένα μεταλλευτικό κώδικα του 1972 και σε πεπαλαιωμένες νομοθετικές διατάξεις. Σήμερα η σχετική κοινοτική νομοθεσία αδειοδοτησης εργοστασίων και ελέγχου λειτουργίας ανοιχτών ορυχείων αγνοείται συστηματικά! Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής αυθαιρεσίας είναι η σοβαρή ρύπανση των νερών από τοξικά βαριά μέταλλα και οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Επειδή θεωρούμε ότι η αχρήστευση του νερού σε μια περιοχή, πλήττει άμεσα το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να ζουν υγιείς στους τόπους τους αλλά και την όποια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης των υποβαθμισμένων περιοχών .
Απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου και ζητούμε να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σας, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ώστε να ανατραπεί το υπάρχον καθεστώς της παράνομης αδειοδότησης και της απουσίας ελέγχων των βιομηχανιών; Με ποιο τρόπο θα επιτύχουμε την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις βιομηχανίες; Ποια θα είναι η συμβολή σας ώστε να πετύχουμε μια νέα διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων και εμπλουτισμού τους, όπως και της πρωτογενούς και δευτερογενούς, επεξεργασίας χύτευσης μετάλλων;
2. Πώς θα προωθήσετε την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών σε επίπεδο λεκάνης απορροής, σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα νερά (60/2000);
3. Ποια είναι η θέση και ο σχεδιασμός σας για το χωροταξικό της βιομηχανίας και τις ιδιωτικές βιομηχανικές περιοχές;
4. Πώς θα συμβάλετε ώστε να ξεπεραστεί η αδράνεια και αδιαφορία αλλά και η προσπάθεια συγκάλυψης του προβλήματος εκ μέρους της Διοίκησης για τη συνεχιζόμενη ρύπανση σε Εύβοια και Βοιωτία; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε ή θα απαιτήσετε, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία στις ρυπασμένες περιοχές, με βάση την αρχή της Πρόληψης και της Προφύλαξης;
5. Ο κρατικός μηχανισμός και η Διοίκηση κάθε βαθμού, είναι απαραίτητο να στελεχωθεί με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό (επιστημονικό και άλλο) αλλά και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, υποδομές και σχεδιασμό δράσεων ώστε να μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά μια άλλη πολιτική, για την προληπτική προστασία των περιοχών και των τοπικών υδατικών πόρων από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Πώς θα συμβάλετε σε αυτό; Πώς θα ενισχύσετε το ρόλο της τοπικής κοινωνίας (πολίτες, περιβαλλοντικοί και άλλοι σύλλογοι, επιστημονικοί/επαγγελματικοί φορείς) για την βιώσιμη διαχείριση των νερών;
Οι υπογράφοντες:
1 σχόλιο:
H υπογραφή είναι ανοιχτή για να προσυπογράφει όποιος θέλει;
Η Συμπαράταξη Βοιωτών συμμετέχει; Το Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού -Ευβοικού;
Δημοσίευση σχολίου