Διακομματική συναίνεση πάνω σε έναν «οδικό χάρτη» για τα μεγάλα προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των κάθε είδους αυθαιρεσιών στις οικοδομές, η οριοθέτηση στις επεκτάσεις των πόλεων και ανάδειξη των περιαστικών δασικών εκτάσεων, που θα ετοιμαστεί σε έξι μήνες και θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από κυβερνητικές αλλαγές, είναι ο πιο μεγάλος από τους πολλούς και μεγάλους στόχους που θέτει η Τίνα Μπιρμπίλη.
Στην πρώτη της συνέντευξη, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλάει για την ανάγκη να σπάσει «η ένοχη σχέση κράτους-πολίτη» με τη θέσπιση καθαρών κανόνων, που θα βοηθήσουν τους πολίτες να τους ακολουθήσουν. Τα θέματα πολλά, θα τα ανοίξει σιγά σιγά αλλά και με ιεράρχηση. Μας ξάφνιασε λέγοντας πως «η ρήξη για τη ρήξη δεν μας εκφράζει», υπερασπίστηκε με πάθος τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Προανήγγειλε απόσυρση του χωροταξικού για τον τουρισμό, βελτιώσεις στο ειδικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές, μέτρα, «ανακύκλωση» παλιών οικοδομών ώστε να δημιουργηθούν χώροι πράσινου στις γειτονιές, επανεξέταση του Ρυθμιστικού. Γνώστης των παραμέτρων της περιβαλλοντικής κρίσης, διαπιστώνει πως τώρα πληρώνουμε για παλιότερα λάθη στις επιλογές ανάπτυξης και αποκαλύπτει πως η Εύβοια είναι ο νέος Ασωπός.
Καθορισμός ορίων στις πόλεις, που δεν μπορεί να επεκτείνονται συνεχώς.
«Θα αναφερθώ πολύ επιγραμματικά σε τρία θέματα και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που ξεπερνά τη "ζωή" μιας κυβέρνησης και ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διακομματική συμφωνία για να λυθεί το θέμα στην Ελλάδα. Καταρχήν υπάρχει η Αττική. Πρέπει να καταλήξουμε ότι θα πάψουμε να επεκτείνουμε τους οικισμούς και να συσσωρεύεται κόσμος που δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει. Βάζουμε το θέμα του Ρυθμιστικού, που θα το δούμε από την αρχή, με περιορισμένες επεκτάσεις. Το δεύτερο είναι οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι. Δεν μπορεί να ανεβαίνουμε συνεχώς και να κατακλύζουμε τις κορυφές των βουνών. Θα υπάρξει σύντομα ρύθμιση που θα βάζει όρια στην επέκταση της πρωτεύουσας προς τα βουνά, αλλά και τα παράλια.Το τρίτο είναι η εκτός σχεδίου δόμηση, με προτεραιότητα σε περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις, για παράδειγμα τα νησιά. Δεν είναι δυνατόν να ταξιδεύεις νύχτα και να βλέπεις ένα νησί φωτισμένο από άκρη σε άκρη ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η έννοια του οικισμού. Χτίζουν παντού. Αυτά είναι τα τρία θέματα. Θα καταθέσουμε την πρότασή μας και θα ζητήσουμε διακομματική συμφωνία».
Μια πρωτοβουλία για τα καμένα της Αττικής.
«Είναι μια πρωτοβουλία που είχαμε ξεκινήσει ως αντιπολίτευση και δεν προλάβαμε να καταθέσουμε ως σχέδιο νόμου λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Ξεκινάμε με μια δημόσια διαβούλευση για να πάρει και πιο επίσημο χαρακτήρα. Θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καταπάτηση σε καμένη δασική έκταση. Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Ειδικά για την Αττική δεν θέλουν τριετία. Σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμοι, θα συμπληρωθούν και θα επιδιώξουμε να συμπιέσουμε το χρόνο κύρωσής τους. Να βάλουμε την κόκκινη γραμμή γύρω από τα δάση. Θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που θα το επεκτείνουμε σε άλλες περιοχές. Το δεύτερο είναι η αναστολή ρυθμίσεων που έχουν κοστίσει στα δάση μας και σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τις αποδεχόμαστε και θα τις αλλάξουμε. Να πω πάντως ότι το Σύνταγμά μας και το άρθρο 24 διασφαλίζει ώς ένα βαθμό αυτό που ο νόμος που έχει αλλάξει».
"Ανακύκλωση" κατοικιών, αντιμετώπιση ενεργειακής σπατάλης στα σπίτια
«Θα το προχωρήσουμε, αλλά πρέπει να δούμε πού θα βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος. Θα το πάμε όμως ένα βήμα παραπάνω, αλλάζοντας τον κτιριοδομικό κανονισμό για τις νέες οικοδομές, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Θα επεκταθούμε σε προδιαγραφές για κάθε δημόσια παρέμβαση που γίνεται μέσα στις πόλεις, ώστε να πάμε σε αστικές αναπλάσεις που θα περιλαμβάνουν και τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Οσο για το γκρέμισμα, πρέπει να το δούμε μαζί με όλους τους φορείς της πόλης για να δημιουργήσουμε οάσεις πράσινου σε γειτονιές. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παρκάκια που θυμίζουν αυλή σπιτιού και εξυπηρετούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ή ακόμη χειρότερα να μην έχουμε καθόλου πράσινο. Εχουμε πόλεις κλειστές, όπου χάνεται η έννοια του δημόσιου χώρου. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε μια τέτοια δυνατότητα».
Ρήξη με συμφέροντα
«Αυτό ισχύει απολύτως. Νομίζω ότι είναι αυτό που με κάνει να συμπεριφέρομαι με αυτό τον τρόπο. Νομίζω όμως ότι έχουμε πολλά να κάνουμε μέχρι να φτάσουν τα πράγματα ώς εκεί. Οι ρήξεις δεν γίνονται για να γίνονται. Η ρήξη για τη ρήξη δεν είναι αυτό που μας εκφράζει. Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό το μήνυμα του κόσμου. Αν μπορούμε, θα τις αποφύγουμε. Το περιβάλλον έχει πλέον διαστάσεις που αγγίζουν την οικονομία. Τα συμφέροντα είναι και πολλά και αντικρουόμενα. Υπάρχει μια τομή, που μας πάει και ατομικά και συλλογικά μπροστά. Πιστεύω ότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι το υπ' αριθμόν ένα θέμα όταν αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας. Σε πολλές χώρες γίνονται προγράμματα ανάπτυξης παίρνοντας υπόψη και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Επομένως το θέμα είναι συνολικότερο. Εμείς δεν λέμε ότι οι ιδιώτες δεν θα έχουν και οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη. Προφανώς και θα έχουν. Νομίζω ότι, χωρίς να φωτογραφίζουμε κάτι το συγκεκριμένο, θα πάμε μπροστά και θα βρούμε τη χρυσή τομή. Στη λύση μπορούν να προσαρμοστούν όλοι για να έχουν όλοι όφελος».
ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
«Θα εφαρμόσουμε την πάγια αρχή της Ε.Ε. "ο ρυπαίνων πληρώνει" και όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η προβολή του θέματος έχει βοηθήσει και έχει ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, έχει δημιουργήσει όμως δευτερογενείς επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή της περιοχής. Αρα έχει και οικονομική διάσταση. Θα το δούμε συνολικά. Υπάρχουν αρκετές μελέτες, αλλά δεν έχουμε ολοκληρωμένη προσέγγιση στο τι πρέπει να γίνει. Εχουν εντοπιστεί κάποιες πηγές. Εχει διαπιστωθεί ότι το γεωλογικό υπόβαθρο, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει αυξημένο χρώμιο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μετράμε, ποια είναι η διαφορά. Στην ειδική γραμματεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που και αυτό θα είναι μια θεσμική τομή, ο Ασωπός θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα μελετηθεί. Οπως και η Εύβοια, που αρχίζει να αντιμετωπίζει παρόμοια ρύπανση. Εχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας ανάπτυξης που δεν υπολόγισε το περιβάλλον. Γευόμαστε πράγματα για τα οποία δεν είχαμε φροντίσει να πάρουμε τα μέτρα μας».
ΓΙΑ ΚΑΪΑΦΑ
«Θα δούμε με το υπουργείο Υποδομών πώς δεν θα υπάρξει καταστροφή σε έναν από τους πιο όμορφους οικότοπους που έχει η χώρα. Δεν είναι δυνατόν να περάσει ένας αυτοκινητόδρομος, που στο σημείο αυτό στενεύει και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Θα δούμε πώς θα γίνει με παράκαμψη».
ΓΙΑ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
«Ενα εκατομμύριο κυβικά νερού από την επεξεργασία των λυμάτων θα αξιοποιηθεί γιά την αναδάσωση του Ποικίλου Ορους και την πυρόσβεση».
ΓΙΑ ΠΡΕΣΠΕΣ
"Τον Φεβρουάριο υπογράφεται τριμερής συμφωνία με Βουλγαρία και FYROM για τριμερή περιβαλλοντική προστασία, με πολιτικές προεκτάσεις».
ΓΙΑ ΝΕΡΟ
«Εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης για εξοικονόμηση πόρων, ειδικά για αγροτικές χρήσεις, με αλλαγή τρόπου και ώρας ποτίσματος».
ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση».
ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Αναβάθμιση της υπηρεσίας, με δημιουργία ειδικής γραμματείας. Στελέχωση με άτομα ταγμένα στην προστασία του περιβάλλοντος, με πλήρη κάλυψη, για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
----------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ - ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ...
Για το "Pyromania" των Def Leppard
-
Σαν σήμερα - το 1983, κυκλοφόρησε ένα απ' τα πιο αγαπημένα άλμπουμ της
μακρινής πια εποχής που ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο.
Αυτό θα ήταν μάλλον ασήμ...
Πριν από 2 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου