21 Φεβ 2010

Μία σύντομη ματιά στην «περιβαλλοντική εβδομάδα» που πέρασε 15-21/02/10

Θέματα που απασχόλησαν τους φίλους του περιβάλλοντος


Σκουπίδια σε σπάνιο γεώτοπο;

Στο Ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε ερώτηση από τους Οικολόγους Πράσινους για την προστασία του σπάνιου γεωλογικού φαινομένου του «Καθρέπτη της Αρκίτσας» στην ΝΑ. Φθιώτιδα. Πρόκειται για ένα κάθετο γεωλογικό ρήγμα με επιφάνεια 80 επί 300 μέτρα, που ονομάστηκε «καθρέπτης» από τη στιλπνή επιφάνεια του πετρώματος. Οι τοπικές αρχές δεν προστατεύουν τον τόπο από την παράνομη απόθεση απορριμμάτων.
(http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=133709)


Αγαπάμε την Caretta caretta ή την εύκολη λύση για τα απορρίμματα;

Το ίδιο σκηνικό όπως στην Φθιώτιδα παρουσιάζεται και στην Κρήτη. Στο Ρέθυμνο κινδυνεύει ο τρίτος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημασίας βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από την παράτυπη κατασκευή αγωγού λυμάτων προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Και για αυτό το θέμα κατατέθηκε ερώτηση.
(http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,33111,0,0,1,0)


Από τον Μάιο θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων

Εντός των επόμενων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), θα ανακοινώσει τις οριστικές της προτάσεις για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων, γνωστό και ως ΚΕΝΑΚ, έπειτα και από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

«Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, έγιναν για να υποστηρίξουν τη ρεαλιστική εφαρμογή του κανονισμού», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπουργείου, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η κα Καραβασίλη αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και τους ενεργειακούς επιθεωρητές, σε ημερίδα με θέμα «Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Ενέργεια», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στο πλαίσιο της 27ης διεθνούς έκθεσης δομικών υλικών Infacoma, της Helexpo.
(http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=24829)


Σφαγεία: ανάγκη για ελέγχους, ελέγχους και πάλι ελέγχους….

Δραματική, αποκρουστική και απελπιστική είναι η εικόνα των σφαγείων της χώρας μας. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010 και απασχόλησε τον τύπο της χώρας μας μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Οι έλεγχοι εντόπισαν 48 μη εγκεκριμένα σφαγεία, αρουραίους να κόβουν βόλτες μέσα σε «υγειονομικά ελεγχόμενους χώρους».

Επίσης προβληματικές θεωρούνται και οι παλαιές εγκαταστάσεις της κρεαταγοράς του Ρέντη. Για αυτές οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι «δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις γενικής και ειδικής υγιεινής. Μούχλα, υγρά και βρώμικα κουφάρια στους καταψύκτες βρέθηκαν ξανά».

Μπας και η νηστεία της σαρακοστής μας έρχεται «γάντι» τώρα;
(http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4560163&ct=1)


Η Ιαπωνία επιμένει στο κυνήγι της φάλαινας

Η Ιαπωνία επιμένει στο κυνήγι της φάλαινας παρά τις διεθνή αντιδράσεις. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα καταθέσει μήνυση σε διεθνή δικαστήρια κατά της οικολογικά εγκληματικής εμμονής της Ιαπωνίας. Ταυτόχρονα παρατηρείται ότι οι Ιάπωνες δικάζουν ακτιβιστές ζωόφιλους όταν αυτοί παρεμποδίζουν τα αλιευτικά για πειρατεία.
(http://insidejapantours.com/japan-news/1153/australian-pm-warns-japan-on-whaling/)


Χρυσές δουλειές με τον θάνατο

Δέκα χρόνια πέρασαν από την οικολογική καταστροφή στο ορυχείο του Baia Mare της Ρουμανίας. Στις 31. Ιανουαρίου του 2000 απελευθερώθηκε υδροκυάνιο μέσα από την διαδικασία της επεξεργασίας χρυσού. Μια ολόκληρη περιοχή δηλητηριάστηκε, άνθρωποι έχασαν την υγεία τους και μεγάλη έκταση γης αχρηστεύτηκε. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακόμη μολυσμένος.

Ενώ ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2009 υπήρχε η πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ενάντια σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και υπέρ δηλητηριασμένου πολίτη προβλέπεται η επαναλειτουργία του ορυχείου από νέο ιδιοκτήτη. Προέχουν… οι θέσεις εργασίας από ότι λένε οι υπεύθυνοι. Κάτι μου θυμίζει αυτό.
(http://www.taz.de/1/zukunft/umwelt/artikel/1/vergiftetes-leben/)


Μια άλλη στατιστική

Για όσους βαρέθηκαν τις οικονομικές στατιστικές και τα σενάρια πτώχευσης της χώρα υπάρχει μια άλλη διαφορετική πλην όμως πολύ εντυπωσιακή απεικόνιση στατιστικών στοιχείων. Στην διαδικτυακή διεύθυνση http://www.breathingearth.net/ παρουσιάζεται χάρτης της γης στον οποίο φαίνονται με βάση τα στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο τόσο οι γέννες όσο και οι θάνατοι ανθρώπων σε σχέση με την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για πολύ προσεγμένη δουλειά.

Xandra

1 σχόλιο:

o Alexandros είπε...

Νομίζω ότι ξεχάσατε κάτι σημαντικό: http://www.opengov.gr/minenv/?p=403
Την αναθεώρηση της τιμολόγησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.