22 Μαρ 2010

Έλεγχοι του ΥΠΕΚΑ για παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Ελέγχους σε Μέγαρα και Αγίους Θεοδώρους πραγματοποίησαν οι άνδρες της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.


Σε κατάσχεση οχημάτων τα οποία εναπόθεταν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα σε παράνομους χώρους διάθεσης οδήγησαν οι έκτακτοι έλεγχοι στους οποίους προέβη, τις προηγούμενες ημέρες, στην ευρύτερη περιοχή Δυτικής Αττικής και Κορινθίας η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στις 6 Μαρτίου, συνελήφθη επ΄ αυτοφόρω φορτηγό όχημα να αποθέτει στερεά απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Μεγάρων που λειτουργεί παράνομα και με ευθύνη του Δήμου. Το όχημα κατασχέθηκε και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία.

Ακολούθως, στις 19 Μαρτίου, συνελήφθησαν επ΄ αυτοφόρω δύο βυτιοφόρα οχήματα να αποθέτουν υγρά απόβλητα αστικά και βιομηχανικά στην θέση «Άγιος Δημήτριος», στην περιοχή «Σουσάκι», Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, σε χώρο που κατά δήλωση εκπροσώπων του Δήμου Αγίων Θεοδώρων λειτουργεί παράνομα και με ευθύνη του εδώ και χρόνια.

Στο χώρο βρέθηκαν διαμορφωμένες χωματοδεξαμενές μεγάλου όγκου, γεμάτες με υγρά απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης, βάσει των ευρημάτων της αυτοψίας. Τα οχήματα κατασχέθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι στις φερόμενες ως «πηγές» των αποβλήτων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η σχετική έρευνα συνεχίζεται σε διάφορες κατευθύνσεις και περιοχές. Η ΕΥΕΠ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές θα επιτηρεί σε 24ωρη βάση τη συνολική διαχείριση αποβλήτων και θα διεξάγει έκτακτους ελέγχους στην πηγή (δραστηριότητες παραγωγής), κατά τη διακίνηση και κατά τη διάθεση (σημεία απόθεσης).

Για λόγους αποτελεσματικότητας και συνολικής αντιμετώπισης τα αναλυτικά ευρήματα θα τηρούνται εμπιστευτικά μέχρι και τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στις αρμόδιες Δικαστικές και Διοικητικές αρχές για τη διερεύνηση των ευθυνών και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Η έρευνα που διεξάγει από το Φεβρουάριο του 2009 η ΕΥΕΠ για την παράνομη διαχείριση (παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση και απόθεση) επικίνδυνων αποβλήτων εστιάστηκε, αρχικά, σε περιοχές των Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Αργολίδας. Η Υπηρεσία έχει ζητήσει για αυτό το λόγο -και έχει εξασφαλίσει- τη συνδρομή και συνεργασία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Υγείας.

Μάλιστα, για την άμεση και ασφαλέστερη και επέμβαση κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους συνεργάζεται μόνιμα με ειδική Ομάδα Αστυνομικών που έχει διατεθεί από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους από τη θεωρία στην πράξη.
Μαργαρίτα, ο κόσμος έχει αγανακτήσει με τη μόλυνση. Θέλουμε να δούμε επιτέλους να μπαίνουν κάποιοι φυλακή (βυτιοφορείς, τοπικοί άρχοντες, υπεύθυνοι εταιριών κ.τ.λ).ΟΙ ΠΑΡΑΒΆΤΕς ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΎΝ ΑΥΣΤΗΡΆ. Για το καλό των παιδιών μας!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται καλή δουλειά στο ΥΠΕΚΑ.
Μήπως όμως θα πρέπει να υπάρξει και ένα κέντρο καταγγελιών όπου να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλουν (ακόμα και ανώνυμα) παραβιάσεις που γίνονται δίπλα τους? Θα με ενδιέφερε η άποψή σου.
Καλή συνέχεια.
Σ.Κ

Margarita είπε...

Μόλις χθες βράδυ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου καταδίκασε το Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων με ποινές φυλάκισης, μετά από την αυτόφωρη σύλληψή τους κατά την επιχείριση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που, δύο νύχτες άγρυπνοι, παρακολουθούσαν τις κινήσεις βυτιοφόρων γεμάτων με επικίνδυνα απόβλητα στην περιοχή.

Μετά από την κατάσχεση των τιμολογίων ενός βυτιοφόρου, έκαναν έφοδο στη βιομηχανία από όπου προέρχονταν τα απόβλητα και διασταύρωσαν την "πηγή" προέλευσής τους...

Στο Δικαστήριο έμαθαν ότι η βιομηχανία ανήκει στον αδελφό του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φώλια !

Κάποιοι τους "έκραξαν"... γιατί τόλμησαν να ενοχλήσουν βιομηχανία που ανήκει σε ένα πρώην Υπουργό.

Ο Γενικός Επιθεωρητής απάντησε ότι οι Επιθεωρητές δεν εξετάζουν σε ποιον ανήκει η βιομηχανία, αλλά εάν ρυπαίνει...

Στη νέα ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr υπάρχει δυνατότητα καταγγελιών, σχολιασμών ή αιτημάτων.

Το ίδιο και στο τηλέφωνο 210 3701800 της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η ιδέα ενός Κέντρου Καταγγελιών είναι πολύ καλή, αλλά θα υπέθαλπε αφενός πλήθος από ασήμαντες ή ανυπόστατες καταγγελίες, αφετέρου θα υποκαθιστούσε πλήρως το ρόλο των Νομαρχιακών Ελεγκτικών Μηχανισμών, που αν και μέχρι τώρα αδύναμοι, ΠΡΕΠΕΙ να παίξουν το θεσμικό ρόλο τους ...