Στο το πλαίσιο σειράς ενημερωτικών συναντήσεων για τη δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας που πραγματοποίησε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τη Κοινωνία των Πολιτών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", κ. Στρατουδάκη, Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος των Τομέων Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της ΕΥΕΠ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, την Τετάρτη 12 Μαίου 2010, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας για περιβαλλοντικό έλεγχο, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων του ΙΓΜΕ.
Προηγήθηκε επίσκεψη στα Γραφεία της Εταιρείας όπου παρέστη και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ.
Η κα Καραβασίλη ενημέρωσε την εταιρεία, σχετικά με το πνεύμα και το στόχο της επίσκεψής της, μεταφέροντας και τις προθέσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.
Ο Δ/νων Σύμβουλος της Εταρείας, κ. Στρατουδάκης, και επιστήμονες της εταιρείας παρουσίασαν το τρόπο λειτουργίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, από τη στιγμή που το Ελληνικό Κράτος παραχώρησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην εταιρεία (2004), στη βάση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε το 2005 για την επαναλειτουργία του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, με την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου.
Παρουσιάστηκαν επίσης οι αρχές του ενιαίου επιχειρηματικού σχεδίου, που υπέβαλε η Εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για τη παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, σχέδιο που προβλέπει και τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου.
Σημειώθηκε ότι η "Ελληνικός Χρυσός", μετά τη κατ' αρχήν αποδοχή του επιχειρηματικού σχεδίου από την κυβέρνηση (2006), κατέθεσε τον Μάιο του ίδιου χρόνου Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) και ετοιμάζεται να καταθέσει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η έγκριση της οποίας θα αποτελεί τη τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.
Επιβεβαιώθηκε από την Εταιρεία η πρόθεσή της για έναν ανοικτό διάλογο, προκειμένου να ενημερωθεί η Τοπική Κοινωνία και η Πολιτεία για τα σχέδιά της, στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενόψει μάλιστα της εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η Ειδική Γραμματέας επανέλαβε στην Εταιρεία τους πάγιους στόχους του ΥΠΕΚΑ σχετικά με :
- την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας με παράλληλη προστασία του Περιβάλλοντος,
- την ορθολογική διαχείριση του εθνικού φυσικού πλούτου,
- τη προστασία της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών της χώρας,
- τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, με ισότιμο τρόπο, στις αποφάσεις
Το κλιμάκιο συνέχισε (σήμερα Πέμπτη) τον έλεγχο και έλαβε δείγματα από υγρά και στερεά απόβλητα, από τα προϊνόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη παραγωγική διαδικασία κλπ. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων η Ειδική Γραμματέας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα και θα συνεχίσει το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων η Ειδική Γραμματέας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα και θα συνεχίσει το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.
7 σχόλια:
προσωπικά θέλω επιτέλους ως μηχανικός και κάτοικος της περιοχής να ενημερωθώ τι εξορίσετε από τα σπλάχνα της γης του Αριστοτέλη ν.δ.στεφανης
1) Η επίσκεψη είναι πολύ θετική σαν γεγονός αρκεί να υπάρξει συνέχεια.
2) Δεν πείθομαι για το αιφνιδιαστικό της επίσκεψης δεδομένης της ύπαρξης επιστημόνων του ΙΓΜΕ ένεκα κ. Αρβανιτίδη.
3) Καλά λένε ότι ο χρυσός είναι βαρύς, αφού συνθλίβει προοπτικές, οράματα, ιδαιολογίες, ήθη και αντιλήψεις μιας πανέμορφης περιοχής στη ΒΑ Χαλκιδική, επί δεκαετίες, και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχει παραχθεί.
Καλησπέρα Νίκο και Ανώνυμε!
1. Όλα τα καλά του κόσμου εξορύσσονται από τη πλούσια γη του Αριστοτέλη, πράγμα που γνώριζε και ο ίδιος... ψευδάργυρος, άργυρος, νικέλιο, χρυσός κλπ
2. Οι επισκέψεις δεν είναι για κοινωνικές ανταλλαγές αλλά για πραγματική και σε βάθος σφαιρική ενημέρωση για κάθε πρόβλημα, ταυτόχρονα με αυστηρούς ελέγχους που θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα...
3. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη "αιφνιδιαστικός" εννοείται αιφνιδιαστικός - το πως, αφήστε το σε μας...
4. Οι πανέμορφες περιοχές της ΒΑ Χαλκιδικής (όπως και άλλες στην Ελλάδα), τα οράματα και οι ιδεολογίες δεν συνθλίβονται από μέταλλα που κάποια στιγμή μπορούν να ενδυναμώσουν ανθρώπινες προοπτικές... είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που με λάθος πρακτικές μαυρίζουν το χρυσό και ρυπαίνουν τους συνανθρώπους τους...
Σχόλιο 1. Επειδή η εταιρεία έχει στον τίτλο της τη λέξη «χρυσός» δεν σημαίνει πως τα μεταλλεία είναι «μεταλλεία χρυσού». Διακαής πόθος τους είναι να πάρουν το χρυσό, αλλά βλέπετε οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν χρόνια για το αντίθετο. Παλεύουν εναντίον της προοπτικής να γεμίσει ο τόπος με κυάνιο και αρσενικό. Και με την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έως τώρα αυτό επιτεύχθηκε.
Σχόλιο 2. Ο όρος «Μεταλλεία Κασσάνδρας» προέκυψε από το γεγονός πως όταν η πατρίδα ήταν υπό τουρκική κατοχή η Χαλκιδική ήταν η Υποδιοίκηση Κασσάνδρας του Οθωμανικού «Καζά της Θεσσαλονίκης». Τον χρησιμοποίησε ο μακαρίτης Μποδοσάκης αφού τα παρέλαβε σε κοντινή περίοδο μετά την απελευθέρωση. Σήμερα ο όρος είναι τουλάχιστον αδόκιμος. Εκτός εάν όσοι επιμένουν να τον χρησιμοποιούν κρύβουν άλλες σκοπιμότητες….
Σχόλιο 3. Περιμένουμε με αγωνία να αποδειχθεί πως η επίσκεψη και ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές δεν θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά «φούσκα», όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με άλλες δημόσιες υπηρεσίες!
Σχόλιο 1. Οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν χρόνια ... Και αυτός ο τόπος δεν θα γεμίσει με κυάνιο και αρσενικό ! Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις ...
Σχόλιο 2. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Σήμερα ο όρος, αν και αδόκιμος, όπως λέτε, κάνει, ωστόσο μια ιστορική αναδρομή ... Γιατί πρέπει να θυμόμαστε ... για να μην επαναλαμβάνουμε τα "λάθη"...
Σχόλιο 3. Η επίσκεψη και ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές, που θα συνεχιστεί με κάθε λεπτομέρεια θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει σήμερα και τι σχεδιάζεται να συμβεί... στο μέλλον ...
ΔΕΝ πρόκειται να καταλήξει σε «φούσκα» !
Αλλά σε συγκεκριμμένο Πόρισμα και προτάσεις με σκοπό τη διερεύνηση των προβλημάτων και την αποτροπή - ελαχιστοποίηση - της περιβαλλοντικής ζημιάς...
Τον μετροτροποντικα τον βρηκαν οιεπιθεωρητες στην Μ.ΠΕΤΡΑ η τον ειχε κρυμενο ο Στρατουδακης μην τον δουνε και τον ματιασουνε.Νομιζω οτι η Μ.Π.Ε. λεει για μηχανικη εκσκαφη. ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΙΟΤΗΣ.
Τον μετροτροποντικα τον βρηκαν οιεπιθεωρητες στην Μ.ΠΕΤΡΑ η τον ειχε κρυμενο ο Στρατουδακης μην τον δουνε και τον ματιασουνε.Νομιζω οτι η Μ.Π.Ε. λεει για μηχανικη εκσκαφη. ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΙΟΤΗΣ.
Δημοσίευση σχολίου