20 Ιουν 2010

Μεγάλη φωτιά σε μάντρα ελαστικών στη Δράμα

Φωτιά ξέσπασε πιθανότατα από κεραυνό σε μονάδα συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων στη ΒΙΠΕ Δράμας, σήμερα στις 2,15 τα ξημερώματα 20 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική.


Επί τόπου έσπευσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τους όμορους νομούς.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο τους.

Λόγω της καύσης του υλικού η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή είναι αποπνικτική.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη μάντρα ελαστικών προκάλεσε τοξικό νέφος και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή το έσπρωξαν προς τη Βουλγαρία, όπου στη συνέχεια διαλύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα και ως αργά το βράδυ θα καλυφθεί με χώμα όλη η καιόμενη περιοχή.

Ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών δήλωσε ότι «Είναι φυσικό μετα από μια τέτοια πυρκαγιά να προκληθεί τοξικό νέφος.

Όταν καίγονται ελαστικά παράγονται υρδογονάνθακες, αλτεϊδες, τόνες, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια και μεγάλες ποσότητες καπνού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα μικρα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται, να κλείνουν τις πόρτες και τα παράθυρα στις οικείες τους.

Σε περίπτωση, που ακολουθήσει βροχή μετα την πυρκαγιά απαιτείται τα φρούτα και τα λαχανικά να πλυθούν πολύ καλά ακόμα και με σαπούνι, ώστε να απομακρυνθούν όλες οι τοξικές ουσίες, που πιθανόν να έχουν επικαθισει πάνω τους».

Πηγή: i-live.gr

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν από το Διοικητή της Πυροσβεστικής, στον οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη να καλυφθεί με χώμα όλη η καιόμενη περιοχή, ώστε να σβήσει το συντομότερο η φωτιά, προκειμένου να σταματήσει και η εκπομπή διοξεινών και άλλων επικίονδυνων για τη δημόσια υγεία αερίων. Παράλληλα ζητήθηκε να γίνει κατάλληλη ενημέρωση του πληθυσμού. Η ίδια η Υπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις...  

1 σχόλιο:

Βασίλης είπε...

Κ. Καραβασιλη δεν έχω τίποτα εναντίον σας προσωπικά αλλά απο την στιγμή που εκπροσωπείται ενα ένοχο κράτος, υπεύθυνο για την ασυδοσία,συνυπεύθυνο για την ρύπανση είστε απέναντι μας, όσο το πρόβλημα παραμένει. Και είναι πρόβλημα ζωής....
http://evia-simera.blogspot.com/