30 Ιουν 2010

Διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων

Βουλή - Ενημέρωση Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων - Μπιρμπίλη- Ξενογιαννακοπούλου

(ANA) – 6 ώρες πριν

Την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων ενημέρωσαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, εντός του Ιουλίου θα είναι έτοιμο σχέδιο για τη λήψη κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Υγείας με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, τόνισε, θα εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των παραγωγών νοσοκομειακών αποβλήτων και θα προβλέπεται η κατάρτιση οδηγού διαχείρισης με καθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Παράλληλα, θα καθορίζει τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων ο οποίος, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ακόμη μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, εκ των οποίων η μία θα λειτουργήσει στη Δυτική Ελλάδα και η άλλη στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, διευκρίνησε ότι υπολογίζεται πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει προκηρυχθεί η δημιουργία τους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τόνισε δε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο εξεύρεσης εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων ταφής των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Η κ. Μπιρμπίλη είπε ακόμη ότι θα πρέπει η διαλογή των νοσοκομειακών αποβλήτων να γίνεται στην πηγή. Κάθε νοσοκομείο, τόνισε, θα πρέπει να κάνει τη διαλογή των απορριμμάτων και να έχει τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσής τους. Αυτό, επισήμανε, θα βοηθούσε στην καλύτερη διαχείριση. Η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και σε στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, λέγοντας ότι με βάση την καταμέτρηση του 2004 παράγονται ετησίως 14.600 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων, εκ των οποίων το 50% προέρχονται από τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες ενώ το υπόλοιπο παράγεται στα σπίτια από τους πολίτες. Το 75-85%, είπε, των νοσοκομειακών αποβλήτων προσομοιάζουν ως οικιακά και άρα δεν θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ ένα 15-25% χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Είπε ακόμα ότι αν και η κοινή υπουργική απόφαση του 2003 προβλέπει τους όρους διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται και έτσι μεγάλο μέρος των αποβλήτων οδηγούνται σε ταφή σε χώρους αστικών απορριμμάτων, ενώ η συλλογή τους γίνεται πολλές φορές από συνεργεία των ΟΤΑ.

Σήμερα στην Ελλάδα, τόνισε, λειτουργούν δύο μονάδες επεξεργασίας, μία στην Αττική και μία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στη λειτουργία των οποίων, είπε η υπουργός, έχουν εντοπιστεί γκρίζα σημεία. Ανέφερε ακόμα ότι μεγάλο μέρος των αποβλήτων καταστρέφονται εντός των νοσοκομείων σε κλίβανους χωρίς όμως, όπως επισήμανε, να υπάρχει στη συνέχεια έλεγχος της παραγόμενης τέφρας.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε την επιτροπή για θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο της, λέγοντας ότι αν και υπάρχει η κοινή υπουργική απόφαση του 2003 αυτή δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Ετσι, είπε, μέχρι τέλος Ιουλίου σε όλα τα νοσοκομεία θα υπάρχει ο κανονισμός για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ πλέον σε όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν με ευθύνη των διοικητών οι Επιτροπές Λοιμώξεων. Το πρόβλημα, είπε, είναι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και όχι τόσο των υγρών και των αερίων. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, είπε ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας μελετά την αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα επιταχύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες όπου υπάρχει πρόβλημα ώστε να υπογραφούν συμβάσεις με τις εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Για το ζήτημα που προέκυψε με το Αττικό Νοσοκομείο η υπουργός είπε ότι η διοίκησή του έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων. Μάλιστα, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή της διοίκησης βρίσκεται στο τελικό στάδιό της και θα κινηθεί και η ποινική διαδικασία.


© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: