18 Ιαν 2011

Δέσμευση Μπιρμπίλη για τον Ασωπό

Την απόφαση, και δέσμευση, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να λύσει το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, εξέφρασε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το εξασθενές χρώμιο στο νερό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.



Όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη στόχος είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προστασία για την υγεία των Ελλήνων πολιτών, και να προωθηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον καθαρισμό των ρυπασμένων περιοχών της Ελλάδας καθώς και να ενισχυθούν οι οικονομικές δραστηριότητες και πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με τα όρια του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό δεν σταματούν μόνο στη νομοθετική δραστηριότητα, αλλά συνιστούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, με συγκεκριμένες δράσεις. Μερικές άμεσες δράσεις, όπως η παροχή εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές και άλλες, στοχεύουν στη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, θα ζητηθεί από τις βιομηχανίες η δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων. Ακόμη, περιλαμβάνονται και δράσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έγινε στην περιοχή του Ασωπού και αλλού στη χώρα.

Η Διεθνής Επιστημονική συνάντηση διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Στα όρια της ανιχνευσιμότητας τα προτεινόμενα όρια στην Καλιφόρνια


Αυστηρά όρια στο εξασθενές χρώμιο στο νερό http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=100379

Στη θέσπιση ορίων του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, έναν από τις μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας με την συνδρομή κορυφαίων διεθνών επιστημόνων.


Εκπρόσωποι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Καλιφόρνια που έχει αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες όπως ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σε ένα διεθνές φόρουμ εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Στόχος ήταν η μελέτη του προβλήματος, οι ανθρωπογενείς και μη παράγοντες που το προκαλούν αλλά και η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα ρύπανσης στον Ασωπό ποταμό, τη Μεσσαπία της Εύβοιας αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Την άμεση λήψη μέτρων επιτείνουν τα εξόχως ανησυχητικά στοιχεία της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στην περιοχή των Οινοφύτων, σύμφωνα με την οποία η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό συνδέεται με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Κλειστό συνέδριο με γκρίνιες

Την προαναγγελία του επιστημονικού συνεδρίου, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με περιορισμένο αριθμό ελληνικών συμμετοχών, σε σημείο μάλιστα να υπάρξουν γκρίνιες και παρεξηγήσεις ακόμη και εντός των τειχών του ΥΠΕΚΑ, είχε κάνει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη από τον Φεβρουάριο του 2010, παράλληλα με την ανακοίνωση και έναρξη υλοποίησης του προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής του Ασωπού. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το συνέδριο απουσίαζαν στελέχη του υπουργείου που έχουν βάλει την σφραγίδα τους στα θέματα ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο όπως η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Παναγιώτης Μέρκος. Επισήμως και οι δύο απουσίαζαν στη Χαλκιδική για να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός!

"Θέλουμε διεθνείς συνεργασίες"

«Διοργανώνοντας το σημερινό συνέδριο συνειδητοποιούμε ότι παρόμοιους προβληματισμούς με την ελληνική πολιτεία για το εξασθενές χρώμιο έχουν και άλλα κράτη και ότι η διεθνής συνεργασία και ανταπόκριση θα δώσει τα μέγιστα οφέλη» είπε η κ. Μπιρμπίλη, ανοίγοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την εμπειρία και θα επιδιώξει συνεργασίες με τους πλέον καταρτισμένους οργανισμούς και ειδικούς διεθνώς.

Το ΥΠΕΚΑ εκτός από την νομοθετική ρύθμιση για τα όρια του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, σκοπεύει να εντείνει τις ενέργειες για παροχή εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα θα ζητήσει από τις βιομηχανίες τη κατάρτιση ενός σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων για την περιοχή των Οινοφύτων και φυσικά θα προωθήσει δράσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στην περιοχή του Ασωπού και όπου αλλού υπάρχει ρύπανση. Προς το παρόν όμως οι δράσεις αυτές ακολουθούν ρυθμούς χελώνας!

Όριο τα 0,02 μg στην Καλιφόρνια

Ανάλογη κουβέντα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και η πολιτεία της Καλιφόρνιας, η οποία συζητά την θέσπισή πολύ αυστηρών ορίων στο πόσιμο νερό (στα όρια της ανιχνευσιμότητας) που είναι το 0,02 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Επί του παρόντος οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στα οριστικά επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου αλλά η συζήτηση που έχει ξεκινήσει έχει δημιουργήσει πολλούς προβληματισμούς.

Όπως είναι γνωστό, η βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία ουσία του εξασθενούς χρωμίου προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως είναι η βιομηχανική ρύπανση αλλά και από γεωλογικά προβλήματα όπως είναι η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρώμιο. Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται διεθνώς αυτόν τον καιρό σχετίζεται με την οικονομική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος, όταν η ρύπανση οφείλεται σε φυσικά αίτια.

«Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση»; «Αντέχει μια πολιτεία να επωμιστεί το κόστος της απορρύπανσης αλλά και της παροχής καθαρού πόσιμου νερού»; διερωτώνται πολλοί. Στα ερωτήματα αυτά αλλά και σε πολλά άλλα καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες αλλά και οι ειδικοί από κάθε χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογης φύσης προβλήματα. Το ερώτημα είναι καίριο και για την χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες αυτό τον καιρό αλλά ταυτόχρονα και πολύ σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που εξαπλώνονται με ανησυχητικό τρόπο σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: